Mindig is érdekelt, hogyan röpködnek ki-be a sötét alakok Svájcban? Itt lehet követni

külföld
2016 október 14., 09:08
comments 76

GVA Dictator Alert a neve annak a Twitternek, amit François Pilet svácji újságíró hozott létre, és ami egy dolgot tud:

valahányszor egy diktatúrához köthető gép leszáll Genfben, vagy felszáll onnan, posztol erről.

link Forrás

Április óta megy, már hatvan utazást rögzített, és egyelőre 80 gépet figyel, amiket különféle autoriter rezsimekhez lehet kötni. Ha valamelyik gép feltűnik a genfi repülőtér körül, a bot automatikusan posztol.

Pilet szerint a cél, hogy valamennyival átláthatóbbá tegyék Svájc "nagyon rejtélyes" világát. Igaz, hogy még diktátoroknak is lehet törvényes okuk arra, hogy Genfbe repüljenek (például az ENSZ-be, vagy más nemzetközi szervezetekhez), de azért elég sokszor adóelkerülés, vagy pénzmosás a cél. A járatok feltérképezéséből pedig kiolvashatóak lehetnek olyan minták, amiket aztán oknyomozáshoz fel lehet használni.

"Valahányszor látunk egy gépen mondjuk Egyenlítői-Guineából megérkezni, jó okunk van feltenni a kérdést: vajon diplomáciai okból jönnek, vagy a népüktől ellopott pénzt akarják elrejteni?"- mondta Pilet a Verge-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.