Saját felesége sem fogja támogatni a nigériai elnököt, ha nem szedi össze magát

külföld
2016 október 14., 04:44
comments 16

A tavaly elnökké választott Muhammadu Buhari elég komoly jelzést kapott, hogy változtatni kell a dolgokon -

felesége, Aisha Buhari állt nyilvánosság elé azzal, hogy ha nem javul a helyzet, a következő kampányban ő maga sem fog segíteni neki.

link Forrás

A BBC-nek adott interjúban Aisha Buhari azt mondta, férjének fogalma sincs az emberek nagy részéről, akiket kinevez. "Ötven emberből, akiket kinevezett, 45-öt nem ismer, és őszintén szólva én sem ismerem őket, pedig 27 éve házasok vagyunk." Szerinte az elnök egy szűk érdekkör fogságába került.

Mindez azért különösen érzékeny kérdés, mert Muhammadu Buhari, az egykori katonai diktátor épp azzal az ígérettel nyert tavaly demokratikus választáson, hogy szembeszáll a korrupcióval és nepozizmussal. "Senkihez sem tartozom, mindenkihez tartozom" - mondta beiktatási beszédében.

link Forrás

Amikor a BBC megkérdezte Aisha Buharitól, kik ejtették foglyul az elnököt, azt mondta, "nézzék a tévét, és tudni fogják." Arra a kérdésre, hogy még az elnök irányít-e, azt felelte:

"Ezt döntsék el az emberek."

photo_camera   Muhammadu Buhari. Kép. AFP

Még nem biztos, hogy Muhammadu Buhari indul a 2019-es elnökválasztáson. De ha igen, és a dolgok nem változnak, felesége azt ígéri, hogy nem fog kampányolni neki.

A kormány legnagyobb teljesítménye a first lady szerint egyébként az, hogy az ország északkeleti részén, ahol a Boko Haram aktív, javult a biztonsági helyzet. A 170 milliós Nigéria Afrika legnépesebb országa, 510 milliárd dolláros GDP-jével pedig a kontinens legnagyobb gazdasága.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.