Szerb polgármestert választottak Srebrenicában

2016 október 14., péntek 5:19
23

A szerb jelölt, Mladen Grujicic legalább kétezerrel több szavazatot kapott, mind az eddigi bosnyák polgármester, Camil Durakovic. Ez azt jelenti, hogy a háború vége óta először lesz szerb polgármestere a városnak, ahol a második világháború utáni legsúlyosabb európai tömeggyilkosságát elkövették 1995-ben, amikor boszniai szerb katonák nyolcezer bosnyák muszlimot végeztek ki.

Grujicic azt mondja, előre akarja vinni Srebrencia ügyét. "Tisztelem az áldozatokat, együttérzek velük. Srebrenicában szinte minden család elveszített valakit, a miénk is, így tudom, mit éltek át a családok." Grujicic apját 1992-ben, a háború elején ölték meg.

Mladen Grujicic. Kép: Elvis Barukcic/AFP Fotó: ELVIS BARUKCIC

Sok bosnyák számára viszont sértő és rémisztő, a véres múltat idézi Grujicic megválasztása. "Tehetetlennek érzem magam. Húsz éven belül másodszor veszítettük el Srebrenicát" - mondta egy bosnyák férfi a Politicónak.

A választás végleges eredményét tizenegy napig nem lehetett tudni, mert több bosnyák szervezet is ismétlést követelt.

Bakir Izetbegovic, a legnagyobb bosnyák párt, a Demokratikus Akciópárt (SDA) elnöke és egyben a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke azt mondta, nem fogja elismerni a srebrenicai választás eredményeit, és bejelentette, hogy a jelenlegi polgármester vádat emel az ügyben.

"Nem lehet elismerni a srebrenicai választás eredményét, amikor tudjuk, hogy a választási központba behatolt a különleges rendőrség, amikor tudjuk, hogy kikapcsolták a megfigyelő kamerákat, és órákon át nem lehetett tudni, hogy mi történik, és nem lehetséges, hogy Mladen Grujicicnak ezerrel több szavazata van, mint ahány szerb él a városban. Ezek egyértelműen a választási törvény megsértését jelentik" - mondta.

Szerbek ünneplik a választási eredményt. Kép: Elvis Barukcic / AFP Fotó: ELVIS BARUKCIC

A Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) - amelyet Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke vezet - szerint viszont a választást "tisztességes és demokratikus légkörben" bonyolították le.

Az ügyben felszólalt a Srebrenicai Anyák nevű civil szervezet is, amely a Srebrenicában kivégzettek családtagjait tömöríti. Szerintük kilátástalan helyzetbe kerülnek a helyi bosnyákok, ha Mladen Grujicic lesz a polgármester, mert politikus a délszláv háború idején Ratko Mladic egykori hadseregparancsnok, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Vojislav Seselj radikális szerb politikus híve volt. A hágai Nemzetközi Törvényszék mindhármuk ellen háborús bűnök miatt emelt vádat, Ratko Mladic pere még nem zárult le, Vojislav Seseljt felmentették, Radovan Karadzicot viszont 40 évi börtönbüntetésre ítélték.

Választási plakát. Kép: Elvis Barukcic/AFP Fotó: ELVIS BARUKCIC

A civil szervezet képviselői felhívták a figyelmet arra is, hogy a szerbek - közöttük Grujicic - nem ismerik el, hogy Srebrenicában népirtás történt. Mladen Grujicic a választási kampány során, majd az előzetes eredmények tükrében kiemelte: a megemlékezést továbbra is ugyanolyan tisztelettel szervezi meg a város, mint eddig.

Az egykor negyvenezres városban ma 15 ezren laknak. (Politico, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt