Exhumálják Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait

2016 október 15., szombat 15:42
203

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke egy szombati interjúban jelentette be, hogy kihantolják ikertestvére, a 2010-ben repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait. Jaroslaw Kaczynski hozzátette, egyetért az exhumálással, és a holttest vizsgálatával.

Lech Kaczynski Davos-ban 2010 januárjában.AFP PHOTO / PIERRE VERDY Fotó: PIERRE VERDY/AFP

A holttest vizsgálatáról azután döntöttek, hogy kiderült, a korábbi belügyminiszter, Jerzy Miller vezette vizsgálóbizottság által elvégzett nyomozás botrányos volt, például a baleset áldozatait nem vizsgálták meg, amikor visszakerültek Lengyelországba. A varsói védelmi minisztérium idén februárban állított fel új vizsgálóbizottságot a 2010. április 10-én yugat-oroszországi Szmolenszkben melletti baleset kivizsgálására.

A korábbi lengyel és orosz vizsgálatok is a rossz időjárási körülményeket, valamint a lengyel pilóták és az orosz légi irányítás hibáit okolta. Az új bizottság szeptember jelentette be, hogy a baleset után meghamisították a lezuhant repülőgép fekete dobozaiból kinyert hangfelvételeket. Felmerült, hogy a repülőgép nem a földnek ütközve roncsolódott össze, hanem még a levegőben szenvedett károsodást vagy robbant fel. Ennek kiderítésére az összes nem hamvasztott áldozatot exhumálják, hogy sérüléseiket megvizsgálhassák. (AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt