Exhumálják Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke egy szombati interjúban jelentette be, hogy kihantolják ikertestvére, a 2010-ben repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait. Jaroslaw Kaczynski hozzátette, egyetért az exhumálással, és a holttest vizsgálatával.

Lech Kaczynski Davos-ban 2010 januárjában.AFP PHOTO / PIERRE VERDY

A holttest vizsgálatáról azután döntöttek, hogy kiderült, a korábbi belügyminiszter, Jerzy Miller vezette vizsgálóbizottság által elvégzett nyomozás botrányos volt, például a baleset áldozatait nem vizsgálták meg, amikor visszakerültek Lengyelországba. A varsói védelmi minisztérium idén februárban állított fel új vizsgálóbizottságot a 2010. április 10-én yugat-oroszországi Szmolenszkben melletti baleset kivizsgálására.

A korábbi lengyel és orosz vizsgálatok is a rossz időjárási körülményeket, valamint a lengyel pilóták és az orosz légi irányítás hibáit okolta. Az új bizottság szeptember jelentette be, hogy a baleset után meghamisították a lezuhant repülőgép fekete dobozaiból kinyert hangfelvételeket. Felmerült, hogy a repülőgép nem a földnek ütközve roncsolódott össze, hanem még a levegőben szenvedett károsodást vagy robbant fel. Ennek kiderítésére az összes nem hamvasztott áldozatot exhumálják, hogy sérüléseiket megvizsgálhassák. (AFP)