"Oktatást, ne koplalást!"

POLITIKA
2016 október 15., 19:05
comments 126

A romák méltóságáért, egyenlő esélyeiért tartották felvonulást Budapesten szombat délután a negyedik alkalommal megrendezett Roma büszkeség napja alkalmával. A Corvin közben gyülekező tömeg megemlékezett az 1956-os forradalom roma hőseire Szabó Ilona emléktáblájánál, majd az Üllői úton, a Múzeum körúton és a Rákóczi úton vonultak a Blaha Lujza térre, amit a szakadó eső ellenére szinte teljesen megtöltöttek. Az MTI beszámolója szerint a menetben többen skandálták, hogy

"Oktatást, ne koplalást!", "A szegregáció senkinek se jó" és "Iskolát, munkát, biztonságot!".

photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Az esemény főszervezője, az az Ide Tartozunk! közösségi hálózat aktivistája, Setét Jenő beszédében kijelentette, hogy a romáknak két ajtót kell betaszítaniuk, mindkettőt

"szorosan zárják be a másik oldalról",

az oktatás és a munkaerőpiac ajtaját. Marian Mandache romániai roma aktivista szerint elfogadhatatlan, hogy a romák az egyik leggyűlöltebb csoport Európában, miközben nehezebben jutnak munkához, mint mások, a többségük dolgozik és kemény fizikai munkát végez. A Város Mindenkié csoport aktivistája, Pósfai Zsuzsanna felszólalásában az országban lévő lakhatási válságra hívta fel a figyelmet, ami a romákat különösen sújtja; a hátrányos megkülönböztetés miatt sokszor nem jutnak lakáshoz, albérlethez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.