A fél világ leszámolt Ruandában a hűtőgázokkal

2016 október 15., szombat 8:11
76

Megállapodtak a légkondikban és hűtőkben használt hidrofluorkarbon (HFC) üvegházhatású gázok korlátozásáról szombaton a ruandai fővárosban, Kigaliban. A tárgyalások 150 ország képviselője vett részt. Az egyezség jelentős előrelépést jelent a klímavédelem területén.

A megállapodáshoz, ami az országokat, különböző határidőkhöz kapcsolva, három csoportba osztja, John Kerry amerikai külügyminiszter is hozzájárult, az országokat, különböző határidőkhöz kapcsolva, három csoportba osztja.John Kerry Ruandában- Fotó: AFP/Stringer / Anadolu Agency

A fejlett országok, közte az európai államok többsége, valamint az Egyesült Államok 2019-ig 10 százalékkal csökkentik a hidrofluorkarbon felhasználását. A fejlődő országok két csoportja, a latin-amerikai országok és a szigetországok 2024-ig, illetve más fejlődő országok, mint például Pakisztán, Irán, Irak 2028-ig kezdik meg és fagyasztják be fokozatosan a HFC használatát.

John Kerry a találkozó után azt mondta, ez a legnagyobb győzelem a Föld számára. De voltak olyan hangok is, amelyek szerint pont a kompromisszum miatt lesz az intézkedésnek a várnál kisebb hatása.

Ugyanakkor Kína bejelentette, hogy 2029-ig nem fogja vissza a termelését és a HFC használatát. India is csak 2032-ra ígéri az első 10 százalékos csökkentést.

Szakértők szerint a szombati megállapodás így is hatalmas előrelépés a globális felmelegedés elleni harcban, számításaik szerint ezzel 2050-ig 70 milliárd tonnányi szén-dioxid tűnhet el a légkörből. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt