László Petra díjat vett át Lezsák Sándortól a Lakiteleki Filmszemlén

Média
2016 október 17., 21:12
comments 515

Az N1TV egykori operatőre a tavaly szeptemberi röszkei menekültrugdosás után teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: László Petrát kirúgták, interjút nem adott, állítólag el is költözött családjával addigi otthonukból. Olvasónk szúrta ki, hogy egy év után ismét a nyilvánosság elé lépett László,

díjat vett át a tizenhatodik Lakiteleki Filmszemlén.

Többek közt a népfőiskola alapítója, az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor gratulált neki személyesen a „Nemzetidegenek” című film különdíjához, ami

  • a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos,
  • a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos,
  • a Magyar Idők 100 ezer forintos,
  • az ECHO Televízió és a Magyar Hírlap különdíját,
  • valamint a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25-25 ezer forintos

felajánlását tartalmazza. A 32 tagú zsűri elnöke egyébként Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt.

Több mint fura, de csak a Bács-Kiskun megyei napilap, a Petőfi Népe pénteki nyomtatott változatában nevezték meg a díjátvevőt mint a film szerkesztőjét.

Az eseményről szintén beszámolt az EchoTV, illetve a közmédia is, de egyik sem tartotta fontosnak, hogy közölje a nézőkkel, hogy kit láthatnak a pódiumon.

link Forrás

link Forrás

A Nemzetidegenek című dokumentumfilmet nem László Petra, hanem László Gábor jegyzi. A Port.hu-n található leírás szerint a rendező, az operatőr, a forgatókönyvíró egyaránt László Gábor volt. A 32 perces alkotás a rendszer ellen szervezkedő, majd elárult és letartóztatott Herhoff Györgyről szól, aki Nagy Imrétől 1956-ban kapott amnesztiát. A forradalom kitörésekor hiába kérleli családja, hogy meneküljenek a Németországban élő rokonokhoz, fegyvert fog inkább és harcol, a Vérmezőn halálos lövést kap.

A film forgatókönyvének elkészítése az 1956-os emlékév keretében kiírt Zsigmond Vilmos pályázaton

egymillió forintos támogatást kapott.

A dokumentumfilmet

szombaton 16.20-kor sugározza a DunaTV.

Update: megtaláltuk a film plakátját, amin László Petra, a Petőfi Népe cikkéhez hasonlóan, szerkesztőként van feltüntetve.

A plakát alján az '56-os emlékbizottság támogatása mellett a Magyar Művészeti Akadémia logója is szerepel, nem véletlenül. Még tavasszal írt ki az MMA fiataloknak pályázatot '56-os témakörben, a film szinopszisa ezen nyerte el a második helyet és az azzal járó

bruttó 750 ezer forintot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.