100 millió darabbal nőtt a nagyüzemi tojástermelés, de csökken a fogyasztás

Miközben a magyarországi tojástermelés nő, a tojás kereslete csökken, de a Baromfi Termék Tanács szerint a termelés így sem tudja kielégíteni a belföldi keresletet, ezért az ország importra szorul.

Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára a tojás világnapja alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen az MTI-nek azt mondta, Magyarországon 2015-höz képest 10 százalékkal, kb. 100 millió darabbal nőtt a nagyüzemi tojástermelés.

Magyarországon az idén várhatóan 2,14 milliárd étkezési tojást fogyasztanak el, amiből 600-800 millió darabot a háztájiban állítanak elő. Ezen felül évente 200-400, más adatok szerint 500-700 millió tojás érkezik külföldről, aminek legalább 25-30 százaléka ellenőrizetlen módon, feketén, vagy legalábbis „szürkén” kerül a magyar piacra.

Közben a tojásfogyasztás csökken az országban.

Molnár Györgyi közölte, a tojás önköltségi ára 17,5 forint, és a felvásárlók is ezen az áron veszik át a termelőktől, de a fogyasztói ár hosszú ideje független az önköltségtől és a felvásárlási áraktól, darabonként 35-40 forint közötti.

A várakozások szerint a jövő évi áfacsökkentés várhatóan növeli majd a tojásfogyasztást Magyarországon, a termelés pedig legalább további 10 százalékkal nő majd.

A magyar tojástermelők éves árbevétele kb. 20 milliárd forint, a célkitűzés pedig az, hogy Magyarország megint önellátó legyen étkezési tojásból, mint évekkel ezelőtt – mondta Molnár. (MTI)