A tüntető tömegbe hajtott egy rendőrautó a Fülöp-szigeteken

Manilában, az amerikai nagykövetség előtt tüntetés volt. Egyszer csak a tömegbe hajtott egy rendőrségi kisbusz a Fülöp-szigeteken, és legalább 3 megsérült diákot kellett kórházba vinni – közölte a demonstrációt szervező Renato Reyes. A felvételeken látható, hogy a kisbusz többször nekimegy a tüntetőknek, és gázt adva, majd tolatva tör magának utat a tömegben. Közben a tiltakozók a rendőröktől szerzett gumibotokkal ütik a járművet.

„Egyáltalán nem adtunk okot ilyen bánásmódra” – mondta Reyes a kb. 1000 tüntető erőszakos feloszlatására utalva. „Bár az elnök független külpolitikát ígért, a Fülöp-szigeteki rendőrség még mindig az Egyesült Államok talpnyalója” – mondta.

A tiltakozók az országban állomásozó amerikai csapatok távozását követelték a tengerparti nagykövetség előtt, és szimpátiájukat fejezték ki a Rodrigo Duterte államfő által ígért független külpolitikával. A Fülöp-szigeteki rendőrség 23 tüntetőt vett őrizetbe.

Közben a több ezer halálos áldozatot követelő utcai erőszak gerjesztése ellenére is népszerű Duterte Kínában tartózkodik hivatalos látogatáson, ahol a Dél-kínai-tengeren zajló felségterületi vita miatt feszültté vált kapcsolatokat igyekszik elegyengetni, és a két fél közötti kereskedelmi viszonyt próbálja szorosabbra fűzni. A Washingtontól eltávolodó új elnök Kínában és Oroszországban lát új szövetségest országnak. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;