Miután kikapcsolták Assange internetét, egy férfi az utcáról bekiabálta neki a híreket

A Wikileaks-alapító Julian Assange már jó régóta, 2012 óta él Ecuador londoni nagykövetségén, ahol politikai menedékjogot élvez. Az épületet nem hagyhatja el, hiszen akkor letartóztatnák, ahonnan előbb valószínűleg Svédországba kerülne egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügy miatt, Assange félelme szerint pedig onnan az Egyesült Államokba, ahol már akár kémkedéssel is megvádolhatnák.

A nyugodt élet a nagykövetségen a hétvégén véget ért, miután Ecuador megváltoztatta a követségi wifi-jelszót, lekapcsolva ezzel Assange-ot az internetről. Minderre azért volt szükség, mert szerintük a Wikileaks közelmúltbeli szivárogtatásaival Assange megpróbált beleavatkozni az amerikai választásokba, ilyesmihez pedig az ország diplomáciája nem asszisztálna. Mind az ecuadori, mind az amerikai kormány igyekezett azóta kommunikálni, hogy az USA soha nem kért ilyesmit Ecuadortól, ezt a dél-amerikai ország kormánya saját hatáskörben találta ki.

Ezt a helyzetet lovagolta meg egy kanadai, de Londonban élő komikus, Bobby Mair, aki Assange személyes internetszolgáltatója táblával a nyakában kiállt a követség elé, és felolvasott egy csomó friss hírt egy megafonba.

Hogy teljesen legyen a horizont, később kiderült, hogy Mair most éppen az orosz központú RT-nek dolgozik. Az RT brit számláit amúgy éppen pár napja fagyasztották be a brit hatóságok. Nehéz dolgok ezek. (Washington Post)