MNB: Két év alatt több mint 50 százalékkal nőttek a budapesti lakásárak

Több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak Budapesten az elmúlt két évben, míg országos átlagban kb. 28 százalékos volt a növekedés a Magyar Nemzeti Bank új, az ingatlanpiaci folyamatok szorosabb nyomon követésére kifejlesztett lakásárindexének adatai szerint, amit Fábián Gergely, a jegybank igazgatója ismertetett.

Fábián azt mondta, hogy a lakásárak emelkedését támogatják a javuló munkaerő-piaci és jövedelmi kilátások, a háztartások növekvő megtakarításai és az alacsony kamatkörnyezet is. Szerinte az áremelkedés országos átlagban egyelőre nem túlzott mértékű, az új hitelezés dinamikus bővülését az adósságfékszabályok keretek között tartják.

De, bár a felszínen még nem látszik a probléma, az ingatlanpiacon nagyon hirtelen is képesek megjelenni a kockázatok. Az MNB-lakásárindex részletes területi és településtípus szerinti bontásban is mutatja a lakásárak alakulását 1990-től kezdődően. Értékeit a jegybank negyedévente közli majd a tárgynegyedévet követő 4. hónap után. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;