„Puszta leleményességből” védetné le Vizoviczki testőre épp most a főnök diszkóinak nevét

bűnügy
2016 október 19., 03:17
comments 64

Dokkoló, Dokk Café, Bed Beach, Bed, Sunday Cooling, Classic House Party - ezek azok a nevek, amiket október 10-i beadványában védjegyként le szeretne védetni Hirsch Imre, Vizoviczki László egyik régi testőre. A neveket Vizoviczki László hajógyári-szigeti diszkói és bulisorozatai használták.

Hirsch 2012-es letartóztatása előtt Vizoviczki legbelsőbb köréhez tartozott, nemcsak a család egyik testőre volt, de ő vitte a cégcsoport debreceni szórakozóhelyeit. Kollégái kifejezetten agilis, gyors észjárású és tehetséges emberként írják le, éppen ezért folyamatosan újabb és újabb feladatokat bíztak rá, és a főnök letartóztatása után is a cégek közelében maradt.

Amellett, hogy több Vizoviczki-közeli vállalkozásban is vezető megbízásai voltak, 2013-ban Hirsch nevére került egy újonnan alapított cég, a Car-Cool Kft. ami az Átlátszó értesülései szerint azóta a Vizoviczki-féle programajánló magazin, a Flyerz környékén is feltűnt.

A védjegyek komoly vagyont is jelenthetnek, hiszen a Vizoviczki-birodalom diszkóira a mai napig nosztalgiával gondolnak vissza a régi vendégek. Való igaz, hogy a sziget szórakozóhelyeinek bezárása óta nem működött Budapesten ekkora diszkókomplexum, alig volt olyan hely, ami ugyanazt a vásárlóréteget célozta volna meg, és nem nagyon volt olyan klub sem, ahol a Hajógyári-szigethez hasonlóan háborítatlanul és ellenőrzött körülmények között tudtak volna drogot fogyasztani azok, akik ezért jártak szórakozni.

A sziget látogatói között Vizoviczkiék ügyes marketinggel növelték a márkahűséget, nem véletlen, hogy a reklámokat Vizoviczki mindig maga ellenőrizte.

A leghíresebb márkanév, amit sikerült felépíteniük, a Coronita volt. A Club Coronita még az V. kerületi Vigadóban nyitott meg, de aztán ez lett a Hajógyári-sziget leghíresebb diszkója. Vizoviczkiék rengeteg pénzt csináltak a névből, több hétvégén még a vidéki diszkókat is Coronita Kommandók járták.

A Coronitához hasonlóan híres szórakozóhely volt a Dokk Café, a Dokkoló, a Bed Beach és a Sunday Cooling is, ezek a védjegyek kerülhetnek most Hirsch Imréhez, ha a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzik a jogosultságát.

Több budapesti vendéglátós is hallott pletykákat arról, hogy Vizoviczki László, kihasználva, hogy a nyáron 250 millós óvadékért házi őrizetbe helyezték, a strómanjain keresztül újra megpróbálja növelni a befolyását a budapesti éjszakában, és új helyeket nyit. Pont ezért megkérdeztük Hirsch Imrét, hogy miért akarja levédetni ezeket a védjegyeket, és hogy Vizoviczki vagy esetleg az élettársa, F. Noémi kérte-e meg erre. Ezt válaszolta:

„Puszta leleményességből kíséreltem meg a védelmüket. Senki sem kért meg rá. Ebben dolgoztam tizenévekig, eszembe jutottak. Elképzelhető hogy valamikor használnám, ha sikerül.”

A cégcsoport több korábbi alkalmazottja szerint Hirsch Imre 2012 óta is rengeteg ügyben jár el Vizoviczki és élettársa, F. Noémi nevében. Most sem egyedül lendült akcióba: idén nyáron F. Noémi is kérelmet nyújtott be az egyik diszkós védjegy megújítására, ő a Studio, The Ultimate Club védjegyre adott be kérelmet.

Ez a védjegy már 2005-től az ő nevén volt, tavaly azonban lejárt a 10 éves bejegyzés. Ezt újítaná most meg F. Noémi. Ő egyébként a Coronita mellett több másik védjegyet is bebiztosított magának már 2014-ben.

Azok a védjegyek, amiknek a bejegyzését most Hirsch kérte, 2005 és 2015 között szintén F. Noémi nevén voltak a védjegyadatbázis szerint. Valószínű, hogy a védjegyeket valamiért nem akarta F. Noémi maga megújítani, ezért adta be Hirsch a kérelmeket. Ezt alátámasztja, hogy a Vizoviczki-családot és a cégcsoport belső irányítását ismerő forrásaink szerint

„az nagyjából lehetetlen, hogy az Imi a Noémi és a Vizo akarata ellenére csináljon bármit is”.

Így most a Vizoviczki-csoport összes fontos védjegyét F. Noémi vagy Hirsch Imre birtokolja, és épp az ő nevükön vannak olyan tiszta és a Vizoviczki-nyomozás által nem érintett cégek, amikre a jövőben építeni lehet.

Akkor Vizoviczki visszatér?

Vizoviczki László személyesen nem térhet vissza az üzleti életbe egészen addig, amíg le nem zárulnak az ellene folyó büntetőeljárások. Jelenleg két tárgyalás folyik: Budapesten a költségvetési csalás ügyében már idén decemberben ítéletet hozna az első fokon eljáró bíróság, a debreceni zárt korrupciós perben viszont várhatóan több idő kell az első fokú ítélethez is.

Viszont Vizoviczki letartóztatása után F. Noémi vette át a cégcsoport vezetését, és a megmaradt vállalkozások a mai napig az ő irányítása alatt működnek. Budapesti vendéglátós forrásaink szerint a még működő Vizoviczki-érdekeltségek olyan látszatot keltenek, mintha a cégcsoport F. Noémi irányítása alatt hibernálta volna magát, és miközben igyekeznek megtartani a lehető legtöbbet az eszközeikből, arra készítik fel magukat, hogy adott esetben újra fel tudják építeni a birodalmat.

Ebben nagy segítség lehet, hogy a Vizoviczki-családnak több jel szerint is komoly külföldi pénzügyi tartalékai lehetnek, és hogy Vizoviczki valószínűleg alkut kötött a rendőrséggel.

A vállalkozó több évnyi előzetes letartóztatás után kötélnek állt, és komoly terhelő információkat adott át a Nemzeti Nyomozó Irodának ismert bűnözőkről és ellenzéki politikusokról, Sőt, Vizoviczki gyakorlatilag felajánlotta, hogy a Fideszes kapcsolatairól nem beszél, és a 2010 után begyűjtött terhelő információit is hajlandó elhallgatni.

Ez az alku nemcsak azért jött jól, mert emiatt végül idén nyáron házi őrizetbe engedték a vállalkozót, hanem azért is, mert ennek segítségével megtisztíthatja az éjszakai életet az esetleges riválisoktól. Az alkut előkészítő több dokumentum is arra utal, hogy Vizoviczki Portik Tamásról is adott át terhelő információkat a rendőrségnek, és

része lehetett Lakatos András azaz Kisbandi 2015-ös brazíliai letartóztatásában is.

Kisbandi aztán egy brazíliai kihallgatásán vallotta, hogy Portik Tamásnak valóban köze volt a 90-es évek nagy maffialeszámolásaihoz, Portikot pedig elítélték. Ez Vizoviczkinak azért lett fontos, mert Portikkal több közös érdekeltsége is volt, így ha esetleg Portik hamarabb szabadult volna, mint ő, akkor jó eséllyel megpróbálta volna átvenni Vizoviczki helyét az éjszakában.

Egyelőre tehát jól alakulnak a dolgok Vizoviczki számára: az alkujával nemcsak a konkurenciáját fogyasztja, de a Fidesz felé is bebiztosította magát, a cégbirodalma maradékaiból és a pénzügyi tartalékaiból pedig akármikor elkezdhet újra építkezni. Ráadásul Vizoviczki több régi üzlettársa is úgy gondolja, hogy a cégcsoportnak a rendőrségnél is rengeteg összekötője maradt, már csak azért is, mert a Vizoviczki elleni eljárásokban sem nagyon igyekeztek a nyomozók minden követ felfordítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.