Richard Sherman kidolgozott felsőtestén még a bíró se lát át

Drámai meccsen sikerült legyőznie a hatalmas formába lendült Atlanta Falconst az idén Russel Wilson sérülései miatt csak botladozó Seattle Seahawksnak. Volt itt minden, mint a falusi búcsúban. 14 pontos seattle-i vezetés a félidőben, majd három gyors atlantai touchdown a harmadik negyedben, blokkolt extrapont, interception, majd 27 mádosperccel a vége előtt, három elrontott passz után, negyedik és tízről Matt Ryan tökéletes passza Julio Jonesnak, amit Earl Thomas és Richard Sherman csak szabálytalanul tudtak megakadályozni.

Egyértelmű pass interference volt, a vak is láthatta. Látta minden tévénéző, és látták a stadionban is az ismétlésben. Mindenki látta.

Kivéve hét embert. Azt a hetet, akiknek meg kellett volna ítélniük a szabálytalanságot. De az a hét ember akkor és csak akkor ítélhette volna meg,

ha tényleg látja.

Nem láthatták. A sorsdöntő játék alatt a hét bíró így helyezkedett el a pályán az esethez viszonyítva:

A pass interference-t alapesetben a back judge-nak kellene befújnia, de ő ezt látta:

Richard Sherman (#25, kék mezben) szabálytalan védekezése Julio Jones (#11, fehérben) ellen. A kép baloldali előterében, a 30-as számú back judge pont nem láthatta, hogy Sherman a jobb kezével lefogja Jones jobb kezét. Otto Greule Jr/Getty Images

Vagyis Sherman teste pont kitakarta előle a szabálytalanságot. Ahogy a side judge elől is. A field judge Earl Thomas fejétől nem láthatta, hogy Sherman lefogja Jones jobb kezét. A line judge és a head linesman kilátását nem takarták Shermanék, de ők bő harminc, az umpire és a referee pedig majd ötven méterre voltak az esettől.

És hiába tűnhetett furcsának, hogy Jones csak egy kézzel próbál a labdáért nyúlni, csak emiatt még nem dobhatnak zászlót. Sherman meg úgy helyezkedett, hogy a szemét végig a labdán tarthatta, még azután is, hogy az már kipattant Jones bal kezéből - ha nem így tett volna, legalább minimális oka lehetett volna a bíróknak a zászló bedobására. A lényeg, hogy ezért most ne a zebrákat hibáztassák, hanem az NFL-t, aminek a szabályai szerint az elkapásokat ugyan vissza lehet - bizonyos esetekben vissza is kell - nézni, a sikertelen elkapásokat nem lehet.

A Seattle győzelme ugyanakkor komoly esélyt teremtett a visszavágóra a rájátszásban, ahol a jelenlegi állás alapján újra összefuthat a két csapat.

Seattle Seahawks (4-1) – Atlanta Falcons (4-2) 26-24

De addig még rengeteg idő van, ez csak a hatodik játékhét volt, aminek az eredményeit szokás szerint Dezső, a First Down Blog gazdája foglalta össze.

További eredmények, NFL hatodik játékhét:

TNF: San Diego Chargers (2-4) – Denver Broncos (4-2) 21-13

Újabb pofonba szaladt bele a denveri címvédő. Mire észrevették, hogy elkezdődött a mérkőzés, már az utolsó negyedben jártak és hiába sikeredett az onside kick, Trevor Siemiant nem abból a fából faragták, aki Hail Mary-vel győzedelmes. Philip Rivers megdöntött pár rekordot, megmentette vezetőedzőjét, nem mellesleg Josh Lambo kettővel több gólt rúgott, mint kollégája Brandon McManus.

Detroit Lions (3-3) – Los Angeles Rams (3-3) 31-28

Hogy is mondjam, csillogott a Lions támadósor. Matt Staffordnak nagy napja volt, akárcsak az ellenoldali Case Keenumnak. Bár az utóbbi irányító kicsivel korábban zárta le a meccset, mint az kívánatos lőn. Raphael Bush lehalászta a labdáját, így és a védősor életjeleinek köszönhetően széles lett a mosoly a hazaiak arcán.

Tennessee Titans (3-3) – Cleveland Browns (0-6) 28-26

Persze sokat számít az is, hogy küzd egy csapat, mint lúd a jégen, a tanulság pedig az lenne, hogy megtanul-e nyerni. A Titans kezdi érteni a leckét, emellett Dick LeBeau védelemért felelős öreg róka kinyitotta a friss irányítók számára tartogatott meglepetés csomagjait. Nagy volt a nyomás Cody Kessleren, Terrelle Pryor zsenije még megmenthette volna a vendégeknek a mérkőzést, de Mariotáék nem engedték ki a markukból a gyeplőt.

New Orleans Saints (2-3) – Carolina Panthers (1-5) 41-38

A Panthers már nagyon megharapna valakit, de kérdem, hova lett a védelem? Támadóalakulatok háborújává lett az összecsapás, és amíg a két szőke kopaszon múlik (nyugdíjig), csak termelik szorgosan a jardokat. Az Greg Olsen - Drew Brees csatában egy szemölcshosszal a Saints irányítója győzedelmeskedett.

New England Patriots (5-1) – Cincinnati Bengals (2-4) 35-17

A macskaalakulat kiglancolt karmokkal érkezett a Boston melleti Rókalyukba. Az első félidős erőfitogtatás a végére gusztustalankodásba fordult. Tom Brady köszönte szépen, a második játékrészben Rob Gronkowski segítségével kiterítette a macskabőrt. Két figyelmeztető jel akad: a Patriots rúgó, Stephen Gostkowski gyengélkedése, a másik oldalon a Bengals túlpörgetett védelmének (száj)karate egységgé való deformálódása.

Miami Dolphins (2-4) – Pittsburgh Steelers (4-2) 30-15

Kiscsapatok ellen sose megy a Steelersnek. Ezt hatványozza Ben Roethlisberger gyengélkedése, majd egy bokacsattanásból fakadó térdsérülése. A védelem pótlegói pedig képtelenek összeállni. Így amikor összedől a PowerHouse a Dolphins bizakodó, talán bíztató egység benyomását keltheti, pedig dehogy.

Chicago Bears (1-5) – Jacksonville Jaguars (2-3) 16-17

A védelem jó órái, főleg amikor a legöregebb kapitány veszi kezébe a meccset, majd tálcán odaadja botladozó irányítójának. Paul Posluszny kiemelkedő teljesítménye kellett ahhoz, hogy a pöttyösök kigurítsák maguk elé a medvebőrt Chicagóban.

Buffalo Bills (4-2) – San Francisco 49ers (1-5) 45-16

A polgárjogi harcos visszatérése mindössze egy hatpontos átadást eredményezett és ez nem elég a LeSean McCoy – Tyrod Taylor vezette Bills támadók ellen, főleg, ha legkésőbb a második félidőre elfáradnak a Friscói legények. A hazaiak étvágyát jellemzi, hogy a vörös zónában 100%-os hatékonysággal „dolgoztak”, a 49ers mutatója 0%. McCoy három TD futásával nemes bosszút állt Chip Kellyn a közös múltjukért.

New York Giants (3-3) – Baltimore Ravens (3-3) 27-23

Odell Beckham Jr. első félidőben az öltözőbe ment, a másodikban megnyerte a meccset. A Ravens uralta az órát, dominálta a mérkőzést, de a vesztét okozta a két 50+ jardos Beckham-elkapás. Izgalomra adott még okot Eli Manning menetrend szerinti labdaeladása (vasárnapra kettő jutott), valamint a Baltimore játékhívásai a célterület közvetlen közelében. Hogyan tovább? – tehetjük fel a kérdést mindkét vezetőedzőnek.

Washington Redskins (4-2) – Philadelphia Eagles (3-2) 27-20

A fővárosi csapat, nevéhez méltón, osonva közelíti a győzelmet, míg az öt sack-et benyelő üdvöske, Carson Wentz játszótársak hiányában elveszteni látszik a fonalat. Az Eagles támadósora képtelen volt touchhdownt csinálni, egy kickoff return és Malcolm Jenkins interception visszahordása jött össze a vendégeknek. Kirk Cousins az első félidő végére letudta feladatát, utána már csak a rúgók vitatkoztak egy kicsit.

Oakland Raiders (4-2) – Kansas City Chiefs (3-2) 10-26

Engedj közelebb! – énekelte Cipő a Republic-nótában anno, valahogy így történhetett a Black Hole-ban is. A nyitójátékban Derek Carr még hozta a formát, de ezt követően csak egy interception és egy fumble-ra jött ki a kezéből. Több jött ki Spencer Ware-ből, aki Jamaal Charles és a 157 kg-os Dontari Poe társaságában három TD-t is bemutatott a Raiders szedett-vedett védelme ellen.

Green Bay Packers (3-2) – Dallas Cowboys (5-1) 16-30

Az ifjonti hév még mindig kitart és bár Dak Prescott sokadjára az ellenfélhez passzolt, ez még mindig elég volt ahhoz, hogy a vendégek átgyalogoljanak a szebb időket látott Aaron Rodgers vezette Green Bay Packersen. Rodgers és csapata szenved, a Cowboys viszont ütemesen lépked előre. De majd felépül Tony Romo és vége lesz a jónak.

SNF: Houston Texans (4-2) – Indianapolis Colts (2-4) 26-23 h.u.

Szegény embert még az ág is húzza… Hiába a veterán Frank Gore 100 jard feletti futóteljesítménye, hiába Andrew Luck javuló formája: védelem nélkül nem megy a vendégeknek. Brian Osweiler töketlenkedése és J.J. Watt hiánya sem volt akadály a hazaiaknak, hogy hosszabbításban lőtt mezőnygóllal átlépjenek a riválison.

MNF: Arizona Cardinals (3-3) – New York Jets (1-5) 28-3

A sivatagba látogató Jets nagy pofonba szaladt bele, irányítójuk Ryan Fitzpatrick kiiratkozott az amerikai focisták közül, a Cardinals futója, David Johnson pedig újabb három pontszerzéssel bizonyította tehetségét. Erre mondják, hogy papírforma. Na de, hogy ennyire!

Pihenőhét: Minnesota Vikings (5-0), Tampa Bay Buccaneers (2-3)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.