A hungarikumokért felelős államtitkár szerint a genetikai erőforrások védelme nemzetstratégiai feladat

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára Nemzetstratégiai feladatnak nevezte a genetikai erőforrások védelmét az Őrségi Nemzeti Park őriszentpéteri, génmegőrzéssel foglalkozó szakmai rendezvényén. V. Németh Zsolt közölte: az agrárbiológiai sokféleség megőrzése és aktív fenntartása, a hazai természetföldrajzi körülmények között kialakult növény- és állatfajták jó tulajdonságainak, alkalmazkodóképességének hosszú távú átörökítése elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni az olyan természeti és gazdasági kihívásokra, mint a klíma- és élelmiszerválságok.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára furulyázik a Szent György-napi kihajtási ünnep megnyitóján a hortobágyi vásártéren (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

A nemzeti parkoknak már eddig is meghatározó szerepe volt a magyar szürke szarvasmarha, a házi bivaly, a hucul ló, a racka juh, a cigája juh és a citka juh génmegőrzésében. A nemzeti parkok területén a génmegőrzés és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata egyszerre teljesül – mondta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Őrségi Nemzeti Park már 2003-ban céljai között szerepeltette a muraközi ló megmentését, az azóta létrehozott tenyészet pedig ma már alkalmas arra, hogy az állomány génmegőrzését, regenerálását és hasznosítását célzó kutatást is magában foglaló mintaprogram induljon el, megtéve az első lépést a muraközi ló önálló fajtaként való elismertetéséhez.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek elmondta: csütörtökön szakmai napot szerveztek, amelyre olyan lótenyésztőket hívtak meg, akik esetleg szívesen foglalkoznának a muraközi tenyésztésével, és a munkába már bevont tenyésztők számára ménvizsgát is tartottak. A muraközi ló számos előnye közül a legfontosabb nyugodt természete, nagy fizikai terhelhetősége, ami alkalmassá teszi például kocsihúzásra, teherszállításra, de kezdő lovasok oktatására és akár terápiás célokra is – mondta. Az Őrségi Nemzeti Parkban van az ország egyetlen muraközi tenyészete, ami 60-70 lóból áll, de egyre inkább érdeklődnek a magántenyésztők is, akik közül többen aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amelyben elkötelezték magukat a muraközi ló megmentésére – mondta Markovics Tibor. (MTI)