Egy Nobel-díjas svéd tudós is lemondott akadémiai tagságáról az Orbán-kormány elleni tiltakozásképp

politika
2016 október 20., 10:08
comments 170

A Népszabadság bezárása és az Orbán-kormány politikája elleni tiltakozásképp lemondott tiszteletbeli Magyar Tudományos Akadémia-tagságáról Torsten N. Wiesel Nobel-díjas svéd orvos, neurológus, közölte az atv.hu.

A külföldi tiszteletbeli vagy külső tagok közül korábban ugyanezt tette az argentin Thomas Jovin biológus , a magyar származású, Kanadában élő Hernád István Róbert pszichológus és Isreal Pecht biológus.

Korábban közel harminc magyar akadémikus nyílt levélben kérte Lovász Lászlót, az MTA elnökét, hogy foglalkozzon a Magyarországon zajló antidemokratikus folyamatokkal és a sajtószabadság veszélyeztetésével.

Lovász az Indexnek azt mondta: egyenként próbálja meggyőzni az akadémikusokat arról, hogy ne mondjanak le tagságukról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.