Kirkukban áll bosszút az ISIS Moszulért

Tbg
háború
2016 október 21., 12:32
comments 50

Legalább 19 emberrel végeztek a kelet-iraki Kirkukban az ISIS katonái péntekig virradóra, írja a BBC. Az akció válaszcsapás lehet Moszul ostromáért.

A 170 km-re, északkeletre fekvő Moszult iraki, kurd és egyéb velük szövetséges milíciák kezdték el támadni, és bár a harcok még hetekig eltarthatnak, az ISIS várhatóan elveszti valamikori „fővárosát”.

Kirkukban jelenleg az iraki kormány katonái és kurdok harcolnak az ISIS csapatai ellen, amelyek kormányzati épületekre, rendőrségre és egy épülő erőműre támadtak.

Najm al-Din Karim, a helyi kormányzó pénteken szükségállapotot hirdetett, bezáratta a mecseteket, de hozzátette, az iraki terrorelhárító erők és a kurd pesmergák uralmuk alatt tartják a helyzetet, a gerillatámadásokat az ISIS alvósejtjeinek tulajdonítják.

Rosszabb helyzet Szíriában, Aleppóban, ahol továbbra sem sikerül a civileket kimentenei a városból a folyamatos bombázások miatt.

A kormányerőket támogató orosz hadvezetés felajánlotta ugyan, hogy mérsékli a már egy hónapja tartó bombázások intenzitását, ha a város keleti felét uraló ellenzéki lázadó csoportok is kivolvulnak a civilekkel együtt, ám ők ezt visszautasították attól tartva, hogy ezzel tulajdonképpen megadnák magukat. (BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.