Izlandon megfúrták a világ legforróbb lyukát

TECH
2016 október 22., 21:05
comments 425
Geotermikus erőmű a Rejkyanes-félszigeten. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS
photo_camera Geotermikus erőmű a Rejkyanes-félszigeten. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS

Az év végéig be akarják fejezni az Izlandi Mélyfúró Projektet (Iceland Deep Drilling Porject, IDDP), amivel

öt kilométer mélyre fúrnak le az ősi reykjanesi lávafolyam mélyére, hogy megcsapolják a számítások szerint 400-1000°C körüli hőmérsékletű olvadt magma energiáját.

A reykjanesi lávafolyás a közép-atlanti hátság szárazföldi darabja - maga a hátsá pedig a Föld kéreglemezeinek egyik nagy határa.

A fúrás nem számít különösebben mélynek, fúrtak már ilyen mélyre forró kőzetbe, de a projekt egyik résztvevője, a HS Okra izlandi geotermikusenergia-cég igazgatóhelyettese, Albert Albertsson szerint még soha senki nem fúrt olvadt magmába. A tudósok számításai szerint ilyen körülmények között, ekkora hőmérsékleten és nyomáson - az atmoszférikus nyomás 200-szorosán - a víz egy sajátos szuperkritikus állapotban van. Nem légnemű és nem folyadék, vagyis nem gőz és nem víz, viszont mindkettőnél nagyobb a hőenergiaszintje. Ha sikerülne a kútfúrás, az a hagyományos geotermikus kutak 5 megawattos kapacitásával szemben 50 megawattos is lehet, amivel akár 50 ezer otthon áramellátását is biztosíthatják. (Via New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.