Még érződik a kvótakampány hatása a pártok támogatottságában

POLITIKA
2016 október 22., 09:20
comments 86

A Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatása szerint október első felében sem múlt el a szeptemberi kvótakampány okozta felfokozott hangulat. A kampányok, legyenek választási vagy népszavazási kampányok, általában átpolitizáljak a lakosságot, csökkentik a bizonytalanok, és növelik a pártok támogatóinak arányát.

A választási kedv azonban a szavazások után gyorsan csökkenni szokott, és visszaáll a szokott hangulat.

Eddig azonban októberben nem történt meg ez a visszarendeződés, az október 2-i népszavazás után is nagyjából ugyanolyan szinten maradt a nagyobb pártok támogatottsága. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik is megtartotta a táborát az október 2-ra felszedett 26, 12, és 11 százalékon.

Ez egyedül a Fidesz számára komoly eredmény, ők ugyanis a kvótakampánnyal majd 4 százalékot gyúrtak magukon a májusi mélypontjukhoz képest.

A Publicus Intézet szerint a lakosság átpolitizáltságának megtartásához hozzájárult az is, hogy a Népszabadság bezárása heves tiltakozást váltott ki a baloldali ellenzékből, ezzel megtartva a törésvonalakat, és reakcióra késztetve a fideszes tábort is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.