Még érződik a kvótakampány hatása a pártok támogatottságában

POLITIKA
2016 október 22., 9:20
comments 92

A Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatása szerint október első felében sem múlt el a szeptemberi kvótakampány okozta felfokozott hangulat. A kampányok, legyenek választási vagy népszavazási kampányok, általában átpolitizáljak a lakosságot, csökkentik a bizonytalanok, és növelik a pártok támogatóinak arányát.

A választási kedv azonban a szavazások után gyorsan csökkenni szokott, és visszaáll a szokott hangulat.

Eddig azonban októberben nem történt meg ez a visszarendeződés, az október 2-i népszavazás után is nagyjából ugyanolyan szinten maradt a nagyobb pártok támogatottsága. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik is megtartotta a táborát az október 2-ra felszedett 26, 12, és 11 százalékon.

Ez egyedül a Fidesz számára komoly eredmény, ők ugyanis a kvótakampánnyal majd 4 százalékot gyúrtak magukon a májusi mélypontjukhoz képest.

A Publicus Intézet szerint a lakosság átpolitizáltságának megtartásához hozzájárult az is, hogy a Népszabadság bezárása heves tiltakozást váltott ki a baloldali ellenzékből, ezzel megtartva a törésvonalakat, és reakcióra késztetve a fideszes tábort is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt