A keresztények szívnak a legnagyobbat az iraki szesztilalom miatt

külföld
2016 október 24., 05:10
comments 53

Annak ellenére, hogy az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást, a helyi keresztény közösségek jóvoltából a nagyobb muszlim városokban is lehetett piát szerezni, ami nekik sem jelentett rossz üzletet. Ezért a szombaton Irakban elfogadott alkoholtilalom most velük szúr a legjobban. Ha a törvényt tényleg végrehajtják, sokuknak be kell zárniuk a boltjaikat is, ezért most rendesen ki is vannak akadva.

Utcai italárus Bagdadban 2003-ban - Fotó: AFP/Awad Awad
photo_camera Utcai italárus Bagdadban 2003-ban - Fotó: AFP/Awad Awad
Az új törvény szerint akár 17 ezer fontnak megfelelő bírságot is kaphat, aki megszegi a tilalmat. A siíta többségű parlament keresztény képviselői igazságtalannak nevezték az alkoholfogyasztást betiltó törvényt. Ráadásul az egész tiltást az önkormányzatok bevételeiről szóló salátatörvényben rejtették el, így sokan észre sem vették mit szavaznak meg. Az eredeti szakasz csak a piát áruló üzletek és éttermek jövedéki adójáról szól.

Joseph Slaiwa keresztény képviselő szerint az alkoholtilalom alkotmányellenes, mert az elvileg elismeri a nem muszlim közösségek jogait. A piálást betiltó muszlim törvényhozóknak azt üzente, foglalkozzanak a saját vallásukkal, és hagyják a övéket békén, sokkal jobban tudják, mi fér bele. Bejelentette, hogy a legfelső bírósághoz fordulnak a tilalom miatt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.