A kisfiú, aki nem lehetett Medivh

2016 október 24., hétfő 18:39
1059

Van, akinek tökmindegy, hogy hívják a gyerekét, a lényeg, hogy legyen hogyan szólítani, amikor leküldi az ember sörért. Van, akinek meg nagyon nem mindegy: van, aki szeretne egyedi, különleges nevet adni a gyerekének, ami megkülönbözteti a többiektől az 1,3 millió Erzsébet, István, Mária, és László országában, nem beszélve a Rikárdókról és Dzsesszikákról.

Szaniék 2015 novemberének végére várták kisfiuk születését, és hosszas fontolgatás, latolgatás után a Medivh név mellett döntöttek.

  Medivh, ahogy a Blizzard elképzeli  

Hogy ki az a Medivh? A világ legnépszerűbb online multiplayer játéka, a World of Warcraft egyik főszereplője, varázsló, Tirisfal Utolsó Őrzője, aki a játék kerettörténete, az úgynevezett lore szerint az ork fővezérrel, Gul’dannal együtt megnyitotta a Dark Portált, amin keresztül a Burning Legion lerohanta Azerothot. Medivh benne van a Blizzard WoW-ra épülő kártyajátékában, a Hearthstone-ban, és persze főszerepet kapott a játékból készült filmben is, ahol Ben Foster alakítja.

  Ben Foster mint Medivh a Warcraft: The Beginningben

„Nem akartunk átlagos nevet, a nem átlagosak pedig annyira nem tetszettek. Egyiket sem éreztük úgy, hogy a miénk. Nekiálltunk keresni. A párom szereti a WoW-ot, tetszett neki a Medivh. Nekem elsőre nem, a a Medi becézés viszont nagyon. A pocaklakót elkezdtük Medinek hívni, úgyhogy én is megbarátkoztam a gondolattal, hogy Medivh lesz” – meséli Szani, az anyuka, aki akkor még nem sejthette, mi vár rájuk.

Magyarország a világ azon országának egyike, ahol a szülők nem olyan nevet adnak a gyereküknek, amilyet akarnak, hanem olyat, amilyet szabad. Azt, hogy mit szabad, és mit nem, a Magyar Tudományos Akadémia nagy hatalmú utónévbizottsága dönti el, a saját maga által kigondolt szabályok alapján.

A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, ami egy jogállamban minimum szokatlan. Így hát bármilyen hivatalhoz is fordulnak azok a szülők, akiknek kérelmét az akadémia valamilyen okból visszautasította, a panasz visszapattan az eredeti döntést meghozó utónévbizottsághoz, és bezárul az ördögi kör. Nincs mese, így van benne a törvényben.

Szaniék mindezt még csak nem is sejtették, amikor jóval a gyerekük várható születése előtt, 2015 szeptemberében beadták a testülethez a kérvényt, miszerint szeretnék Medivhnek nevezni a gyereküket. „A sógornőmnek két kislánya van, Bellatrix és Luna. Nagy kérvényezők, és mi naivan úgy gondoltuk, hogy nem lesz itt semmi gond” – emlékszik vissza Szani, az anyuka.

Az első kérvény. Ekkor még nem sejthették

Lett gond, nem is kevés. Ezt először onnan lehetett sejteni, hogy az utónévbizottság által engedélyezett nevek novemberben közzétett listáján nem szerepelt a Medivh, úgyhogy a szülők megkeresték a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének egyik utónevekkel foglalkozó munkatársát, aki elmondta nekik: a Medivh sajnos nem felel meg a szabályoknak, mivel nem elterjedt a név. Nagyon úgy tűnt, hogy ez a gyerek márpedig nem lesz Medivh.

„Mondtam neki Gandalfot, aki ugyanaz a kategória. Közölte, hogy akkor más szabályok voltak, meg amúgy sincs értelme arról beszélgetnünk, hogy melyik név miért lehet – emlékszik vissza Szandi az egy évvel ezelőtti beszélgetésre. – A férjem is beszélt vele, neki azt mondta, hogy esetleg próbáljuk meg úgy beadni, hogy sokat írunk a WoW népszerűségéről, és próbáljunk meg külföldről Medivh-eket keresni”.

Az írásos indoklásból kiderül, hogy az akadémia saját listájának 5. és 14. pontja alapján nem javasolta a Medivh-et: egyrészt tehát azért, mert külföldön nem elég elterjedt, másrészt azért, mert a név „hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt."

Szaniék 2015 novemberének elején benyújtották a második kérvényt, immár alapos indoklással.

A második kérvény, immár részletesen kifejtve

Semmi válasz. 2015. november 25-én, szerdán

megszületett a kisfiú, és még mindig nem volt neve.

Vagyis volt, az, hogy Medivh, de azt ugye nem lehetett anyakönyveztetni, mert elutasították.

Mivel semmilyen értesítést nem kaptak, a szülők a következő hétfőn telefonon próbálták kideríteni, mi lett a második kérvény sorsa, de próbáljon valaki hétfőn elérni egy hivatalt, ahol csak kedden és pénteken dolgoznak. Végül napokkal később sikerült: „Három-négy emberrel beszéltem, ebből kettőt kellett meggyőznöm arról, hogy igenis kiadhatják telefonon (váltig állították, hogy nem), illetve szépen hosszasan elmagyarázni neki, hogy a kórházban ülök az ágyamon az újszülöttemmel, akit el kellene nevezni valahogy.”

Szanival végül egy „adminisztációs hölgy” kedvesen közölte, hogy a második kérvényt is elutasították, ugyanazzal az indokkal, mint az elsőt: nem felel meg a szabályoknak, nem elég elterjedt a név. Név nélkül viszont mégsem maradhatott a gyerek, és mivel Szaniék tudták, hogy egy újabb kérvény sem járná meg a hivatalt 30 napon belül,

kínjukban bemondtak egy kényszernevet,

azt beíratták az anyakönyvbe, és hazamentek a kórházból.

Ahogy Thrall lóbálja a Doomhammert

Átlagos földi halandó (úgynevezett „mortal”) ezen a ponton biztosan feladta volna a Medivh-küldetést, és visszamegy sárkánytojást farmolni a WoW-ba. De azokat a szülőket, akik az Utolsó Őrzőről akarták elnevezni a gyereküket, ennél jóval keményebb fából faragták.

A kis Medivh, Aki Nem Medivh szülei a gyerek születése óta eltelt egy évben újabb és újabb panaszokkal és felülvizsgálati kérelmekkel fordultak az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, sőt magához Lovász Lászlóhoz, a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez is.

Szaniék levele az MTA elnökének

Nem fogják kitalálni, mi lett a vége: a különböző testületek, hatóságok és hivatalok, elnökök, osztály- és főosztályvezetők olyan könnyedén dobták vissza a kérelmeket, ahogy talán még maga Thrall sem lóbálja a Doomhammert.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala lepattintotta a panaszt, mondván: nem áll hatáskörében felülbírálni az akadémia döntését.

A Lovász Lászlónak, az MTA elnökének címzett panaszt az akadémia jogi főosztálya átpattintotta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak:

Az MTA ugyanakkor felhívta a figyelmet a tudományos kutatás szabadságára, mintha súlyos állami beavatkozás fenyegetné azt a döntését, miszerint a kis Medivh nem lehet Medivh:

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az akadémiától érkezett pattintást visszapattintotta az akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, ahonnan ezt a választ kapta:

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Állampolgársági igazgatósága közölte a szülőkkel, hogy az Akadémia döntése ellen fellebbezésnek helye nincs:

Vissza a középkorba

A kis Medivh, Aki Nem Medivh lassan kimondta az első szavakat, és megtette az első bizonytalan lépéseket, amikor idén nyáron a szülők furfangos csellel próbáltak túljárni a bizottság eszén:

ha már Medivh nem lehet, akkor legyen Medi,

úgyis így becézik a gyereket pocaklakó kora óta.

Elment a hivatalnak egy újabb kérvény, amely immár a Medi elfogadására irányult, és amivel látszólag semmi baj, még az a h betű sem kelt zavart a végén.

Azt viszont nem sejthették Szaniék, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának a teljesen ártalmatlannak tűnő Medire is lesz olyan csattanós válasza, hogy maga Lord Jaraxxus adja a másikat: a Medi név ugyanis a hivatalos utónévlista szerint már létezik, csakhogy nem önállóan, anyakönyvezhető formában, hanem mint a Medárd becézése. A Nyelvtudományi Intézet szerint márpedig férfinevek esetében a becézett forma utónévként való anyakönyveztetése csak akkor lehetséges, „ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is”.

„Középkor. Aha. Szóval ezt így passzoltuk. Nézzen utána, akinek két anyja van. Nem azért, mert nem érdekel, nyilván érdekel a gyerekem neve, de nem hinném, hogy van élő ember aki tudja, hogy ennek egyáltalán hogy a francba kell utánanézni” - mondta erre Szani.

Most 2016 októbere van. Lassan pont egy éve, hogy megszületett a kis Medivh, Aki Nem Medivh. És hogy akkor vajon hogy hívják?

„Azt, hogy milyen nevet adtunk, nem szeretnénk elmondani, mert

NEM az a neve, az csak egy kényszermegoldás volt

– mondja az anyuka. – Külföldre fogunk költözni, szeretnénk állampolgárságot, legrosszabb esetben 5-7 év, és át tudjuk majd kint anyakönyveztetni. A család egy részének sem mondtuk el, a barátaink egy része tudja, mi és mindenki más is Medinek hívja – mi pocaklakó kora óta, a többiek pedig amióta megszületett.

Ha bárki kérdezi, azt mondjuk, hogy Medi.

Ha jobban rákérdez azt mondjuk, hogy bonyolult, és Medi :D”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt