4000 gyerek nem kap szociális ellátást, mert nincs érvényes lakcíme

2016 október 25., kedd 5:06
70

Több, gyermekjoggal, lakhatási szegénységgel és szociális kérdésekkel foglalkozó szervezet, a Város Mindenkié, az Utcajogász és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület írt közös petíciót Balog Zoltán humánminiszternek, hogy a kormány tegyen lépéseket a lakcím nélkül gyermekek ellátásának rendezése érdekében.

Csokit oszt a Gyermekétkeztetési Alapítvány rászoruló gyerekeknek Miskolc városban. MTI Fotó: Vajda János

4000 gyereknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, és esik el emiatt a szociális ellátástól. Tovább 1500 kiskorúnak csak települési szintű lakcíme van, amivel pedig csak korlátozottan férhetnek hozzá az ellátáshoz.

Gyes, családi pótlék, gyermekvédelmi kedvezmény és intézményi gyermekétkeztetés csak azoknak a családoknak elérhető, akiknek van állandó lakcímük, és települési támogatások igényléséhez is szükséges bejelentett lakcím.

Az aláírók nem csak a jelenlegi helyzet megoldását, hanem koncepció megalkotását várják a kormánytól a rendszerhiba feloldására, mert sok gyerek eleve beleszületik ebbe a helyzetbe, például aki szívességi lakáshasználó vagy albérletben élő családba születik, a gyermekvédelmi intézményrendszer viszont nem korrigálja ezeket az eseteket.  

A petíció írói szerint alapvető lenne egy új lakáspolitikai koncepció kialakítása, mivel az országban egyébként több százezer üresen álló lakás van, de állapotuk felmérése még nem történt meg. A tavaly megszüntetett, államilag finanszírozott, normatív lakásfenntartási támogatás visszaállítását is szorgalmazzák. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt