13 millió forinttal támogatja a jegybank a hegyvidéki turul szobrászát

2016 október 26., szerda 3:51

13 millió forinttal tolta meg Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész további pályafutását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a harmadik negyedévben, olvasható a jegybank legfrissebb összesítéséből.

Szmrecsányi az alkotója a híres XII. kerületi turul szobornak a Böszörményi út és az Istenhegyi út találkozásánál. A 2005-ben átadott, nagy politikai viták kavart szobor a második világháború áldozatainak állít emléket.

"Az MNB elsősorban társadalmi szervezeteket, a jegybank foglalkoztatottjainak szakmai és munkavállalói érdekképviseleti szerveit, azok oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységét segítő szervezeteket támogat, valamint az alapítványok által ellátott feladatokkal összefüggő” kifizetéseket teljesít a nem alapfeladatai ellátására elkülönített keretből.

Ebbe sikerült belepasszírozni Szmrecsányit, aki az egyetlen magánszemély a listán. 11 társadalmi szervezet kapott még ötmillió forint feletti pénzt, az ennél kisebb támogatásokat nem mutatja a lista.

A harmadik negyedévi támogatások összességében 465 millió forintot tesznek ki. 152 millió forint ment a Művészetek Palotájának, 12 milliót a 2011 szeptemberében bejegyzett Nemzeti Kultúráért és Irodalomért Alapítványnak. Szép pénzek, de persze messze elmaradnak attól a 268 milliárdtól, amit a Pallas Athéné alapítványok köré kiszervezett a jegybank. (Világgazdaság)