Bencsik András: Habony gyógyította meg a nemzet lelkiségét

media
2016 október 26., 09:58
comments 355
Bencsik András beszél, mögötte Csizmadia László a CÖF 2015. őszi rendezvényén.

Bencsik András 1990 előtt az MSZMP lapja, a Népszabadság újságírója volt, bőszen írogatott a magyar fiatalok szovjetbarát oktatásának fontosságáról, aztán mikor a rendszerváltás után egyre inkább jobbra tolódott az erő, ugyanazzal a lelkesedéssel dörgölőzött át a Fidesz oldalára, hogy az egyik legszervilisebb Orbán-hetilap, a Demokrata alapító-főszerkesztője legyen.

A Békemenet szervezőjeként is kiállt a nemzeti oldal mellett, járt is neki a lovagkereszt.

Magát komolynak gondoló média szaklap eddig nem foglalkozott vele, de ez sem tarthatott örökké, ma a mediapiac.com-on jelent meg terjedelmes interjú a fideszes véleményvezérrel.

A téma természetesen a párt médiapolitikája volt, Bencsik pedig ebben végig sziklakemény maradt - szerinte nincs mint sajnálni a népszabókon: zárták be politikai okból a Demokratát is ('97-ben), most más van szopóágon, ilyen az élet. Nagy erénye az interjúnak, hogy az újságíró Lampé Ágnes és alanya semmiben nem értenek egyet, így jut idő mindent végigbeszélni, és nincs ezen mit szépíteni, aranybánya az egész.

A Népszabadságról:

  • "Csak azt kapták, amit velünk tettek. Lettek volna korábban erkölcsösebbek, most nagyobb lenne a szolidaritás."
  • "Lélektani oka van, hogy a nagy állami hirdetők miért támogatják az adott kormány stratégiáját. (...) Nem kormányzati konspirációról van itt szó, az újság megbukott. Pont."
  • "Most azt állítani, hogy a Rogán-féle helikopter miatt az Orbán-kormány bosszút áll, idióta, perverz gondolat. Inkább most az egyszer néznének tükörbe, és mondanák a saját képükbe, hogy elcsesztük, gyerekek. Annyira csak a gyűlöletre, a balhéra mentünk rá, hogy még a saját olvasóink és a minket támogató politikai erő is elhagyott."

Rogán Antal helikopterezéséről:  

  • "Van egy gazdag ember Kelet-Magyarországon, akinek borzasztó fontos, hogy a gyermeke esküvőjén jelen legyen minél több celeb, sőt egy miniszter is, ezért az utóbbiért helikoptert küld. Most mi az isten ebben akkora sztori?!"  
  • (Rogán letagadta) "...mert már elege van abból, hogy a baloldali médiumok éhes sáskái semmi mással nem foglalkoznak, mint azzal, milyen cipője, karórája, pulóvere van."
  • "Félmillió forint egy ilyen helikopter-bérlés, minden középosztálybéli ember ki tudná fizetni, ráadásul Rogánnak ingyen volt."

Simicskáról:

  • "Úgy tűnik, Simicska Lajos valamiért elhitte, hogy Orbán megbuktatható, majd lecsatlakozott a balliberális politikai táborhoz. Talán a G-nap is tudatos volt, néhány konyak után előadott elterelő hadművelet."
  • "Előadta, hogy ő az áldozat."

Az újságírásról és a közmédiáról:

  • "Az újságíró iskolában azt tanítottam, ha előáll valaki azzal, hogy létezik objektív újságírás, akkor fussatok, amerre láttok! Mert aki ekkorát hazudik, az ölni is hajlandó. Már hogy lenne ilyen? Az objektív kép úgy rajzolódik ki, hogy a különböző orgánumokban mindenki elmondhatja a magáét. Ez jelenleg adott."
  • "A rendőrségnek, a katonaságnak, a mentőknek, a tűzoltóknak, a meteorológiai szolgálatnak és a közmédiának is az államot kell szolgálnia. Olyan nincs, hogy független közmédia."
  • "A közmédia mindenhol független a hirdetési bevételektől, el is kell kerülni, hogy üzleti érdeket szolgáljon. Ezért a stabil működést államilag finanszírozzák."
  • "A kereskedelmi tévék az alsó, a legértéktelenebb népréteget szolgálják ki, és egyúttal annak legkártékonyabb szokásait erősítik fel. A köztelevíziót a legértékesebb réteg, a véleményformálók nézik."
  • "A bulvárban – ahol az értéktelenség a legfőbb vezérlő eszme – a jobboldal nem elég tehetséges, nem elég gátlástalan, nem elég rafinált. Ezért nem annyira sikeresek ma még a jobboldali bulvármédiumok."

A FIDESZ-ről:

  • "Azt szokták mondani, hogy a sokáig fennálló hatalom korrumpálódik, ellustul, gőgössé válik. Én 2015 áprilisában úgy éreztem, hogy ez a gőg a Fideszben veszélyesen felerősödött. De szerencsére a népszavazásra látványosan meggyógyult ez az oldal, mert az már a szeretetre alapozódott."
  • "A migránsozásnak a nemzet, a haza, utódaink védelme volt a lényege."

Habony Árpádról:

  • "Habony kezdeményezte, hogy a koronát 2000-ben áthelyezzék a parlamentbe. Nagy jelentőségű gesztus volt, a nemzet lelkiségét gyógyította meg vele. Ugyanakkor megnyilvánulásaiban valóban ficsúr, amit az ellenoldal ki is használ. De ismétlem: nem rá gondoltam, hanem a jelenségre."
  • "Nem lennék a helyében. Olyanok jelennek meg róla, hogy őszül a haja, drága ruhákban jár, Ibizán nyaral és befolyásos ember. Alapvetően semleges információk. Habonyt mégis démonizálja a balliberális média, arra akaszkodnak rá, hogy a személyében van valami kihívóan magabiztos."
  • "Roppant tehetséges, értékes, ám nagyon szabálytalan ember."

(médiapiac.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.