Ferenc pápa: A bezárkózás nem, csak a szolidaritás a megoldás a migrációra

A bezárkózás nem jelent megoldást, a migrációra egyedül a szolidaritás útja a megoldás – mondta Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott általános audiencián.

A szavait az esős időben hallgató 25 ezres tömeg előtt Ferenc pápa arról beszélt, hogy ma a gazdasági válság miatt a migránsokkal szemben a befogadás helyett a bezárkózás érvényesül.

„A világ bizonyos részein falak és akadályok születnek. Néha úgy tűnik, mintha a menekülteket és migránsokat segítő számos férfi és nő csendes munkáját beárnyékolná mások zaja, akik ösztönös egoizmusuknak adnak hangot. (...) Az egyetlen megoldás a szolidaritás útja.”

– fogalmazott a katolikus egyházfő, aki már sokszor emelt szót a menekültek védelmében.

Fotó: Tiziana Fabi / AFP

Azt mondta, a bezárkózás nem megoldás, ellenkezőleg, a bűnözésnek, vagyis az emberkereskedelemnek kedvez, egyebek között a nők és kiskorúak szexuális kizsákmányolásához vezet.

Ferenc pápa szerint a gazdasági válság, a fegyveres konfliktusok és az éghajlati változás kényszeríti az embereket az elvándorlásra, a migráció nem számít új jelenségnek, mivel mindig is az emberiség történelmének részét képezte. „Történelmi emlékezethiányra utal azt gondolni, hogy csak a mi éveinket jellemzi” a migráció – mondta az egyházfő, aki szerint nincs a világban olyan nép, amelyik nem ismerte meg a kivándorlást.

Ferenc pápa felszólított minden keresztényt, hogy az irgalmasság jegyében segítsen a rászorulóknak. Az egyházmegyék, plébániák, egyházi intézmények és egyházi mozgalmak segítségét kérte a háborúk, éhezés, erőszak és embertelen életkörülmények elől menekülő testvérek befogadásában. (MTI)