Orosz titkosügynökökkel lehetett kapcsolata a szélsőjobbos rendőrgyilkosnak

2016 október 27., csütörtök 10:27
191

Az Index részletezi, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal tagjai - aminek vezetője, a 76 éves Győrkös István tegnap reggel fejbe lőtt egy rendőrt - közös gyakorlatokat, airsoftozást szervezetek orosz diplomatákkal, az orosz katonai hírszerzés pedig kapcsolatban állt a félkatonai szervezettel.

A szélsőjobbos radikálisokat állítólag a Teréz körúti robbantás után akarták ellenőrizni, hogy van-e illegális fegyverük, vagy robbanóanyaguk. Amikor a rendőrök tegnap reggel kiértek Bőnybe a házkutatásra, akkor Győrkös egy Kalasnyikovval fejbe lőtte egyiküket, aki a helyszínen meghalt. A szélsőség férfit a tűzharcban hasba lőtték, előbb elbarikádozta magát a házában, de később elfogták.

Az Index cikkében két súlyos állítás szerepel.

Az egyik, hogy a férfi szélsőségesei például a közös airsoftozáskor kapcsolatban voltak orosz hírszerzőkkel. A másik, hogy 2014-ben Győrkösék portálja, a hídfő.ru valószínűleg az orosz hírszerzéstől kapott fotókat magyar tankok vasúti szállításáról, amiket aztán úgy tálaltak, hogy a magyarok az az ukrán kormányt támogatják tankokkal az orosz szeparatisták elleni harcban. A hídfős cikknek azután lett kiemelt jelentősége, hogy az alig ismert oroszbarát oldal posztját, illetve az abban elhelyezett képeket az orosz külügyminiszter használta hivatkozási alapnak a magyar beavatkozás bizonyítékaként.

A cikk arra utal, hogy a szélsőjobboldali radikálisok inkább a "hasznos hülyék" kategóriába tartozhattak az oroszok számára, tehát valószínűleg nem tudták, hogy felhasználják őket a hírszerzők.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt