A főtitkár szerint a NATO nem akar új hidegháborút

külföld
2016 október 28., 05:53
comments 104

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára a BBC-nak nyilatkozott arról, hogy az új hidegháborúról szóló egyre több elemzés ellenére a NATO egyáltalán nem érdekelt abban, hogy élezze a konfliktust Oroszországgal. Sőt, a főtitkár szerint a szervezet nem akar új hidegháborút, és nem akar konfliktust sem Vlagyimir Putyin országával.

Stoltenberg szerint a NATO nem az oroszok provokálásra telepít 4000 katonát Kelet-Európába, ugyanis dacára annak, hogy évtizedes mélyponton vannak a NATO és Oroszország között kapcsolatok,

a szövetség nem kezeli fenyegetésként Oroszországot.

A NATO jövőre brit, német, amerikai és kanadai vezetéssel 1000-1000 katonát telepít Lengyelországba, Észtországba, Lettországba és Litvániába. Stoltenberg azt mondja, hogy a szervezet továbbra is az együttműködést keresi Oroszországgal, de nem szabad elfelejteni, hogy a NATO egy kollektív védelmi szövetség, aminek egyik legfőbb ereje az elrettentés, és erről nem is fog lemondani.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a világszervezet brüsszeli székházában 2015. november 24-én, miután ezen a napon a török légierő lelőtte az orosz légierőnek a szíriai határ közelében manőverező Szu-24-es vadászbombázóját. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
photo_camera Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a világszervezet brüsszeli székházában 2015. november 24-én, miután ezen a napon a török légierő lelőtte az orosz légierőnek a szíriai határ közelében manőverező Szu-24-es vadászbombázóját. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

És annak ellenére, hogy Oroszországot nem kezeli fenyegetésként a NATO vezetése, reagálnia kell az oroszok ukrajnai tetteire és az ott folytatott politikájukra, és arra, hogy Putyin és az orosz vezetők több esetben is háborús retorikával próbáltak megfélemlíteni európai nemzeteket.

Az Oroszország és a NATO közötti viszonyt az orosz hadsereg szíriai beavatkozása is rontotta, több nyugati állam ugyanis háborús bűnök elkövetésével vádolja az oroszokat és az oroszok szíriai szövetségeseit is. Néhány napja például Spanyolország nem engedte kikötni a partjainál azokat az orosz hadihajókat, amikről többen is azt gondolják, hogy civileket bombáznak majd velük Szíriában. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.