A gyömrői képviselőtestületet nem lehet megtörni, kitartanak adócsaló polgármesterük mellett

2016 október 28., péntek 6:58
46

Bizalmat szavazott Gyenes Levente gyömrői polgármesternek pénteki rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület annak ellenére, hogy a Pest megyei kormányhivatal szerint a városvezető méltatlanná vált posztja betöltésére, s távoznia kellene. A döntésről maga a polgármester tájékoztatta az ülés után az MTI-t.

A méltatlansági eljárást a megyei kormányhivatal kezdeményezte, mert Gyenest adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt tavasszal jogerősen 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, de a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el. Így aztán a tisztségéről lemondó Gyenes újra indult a posztért, és nagyon simán, a szavazatok 80 százalékát begyűjtve újraválasztották.

A Pest megyei kormányhivatal azonnal jelezte, hogy a polgármester szerintük addig méltatlan a posztra, amíg a büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli, márpedig az 2018 áprilisig tart.

Gyenes szerint ez nem így van. Szerinte a méltatlanság az előző mandátum visszaadásával megszűnt.

A gyömrői képviselőtestület a kormányhivatal indítványára végül szavazott a polgármesterről. Gyenes tájékoztatása szerint a 12 tagú testületből az ülésen jelen lévő 11 képviselő közül 9-en igennel voksoltak a maradására.

Ezzel nincs vége.

A kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulhat, amelynek 30 napon belül döntenie kell.

Ha kimondják a méltatlanságot, a végzés azonnal jogerőre emelkedik, Gyenes mandátuma megszűnik és 2017 elején ismét időközi polgármester-választást kell tartani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt