Véget vetnének az önfeledt budapesti pornókaminozásnak

Budapest
2016 október 28., 11:43
comments 116

Feljelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) amiatt a pornókamion miatt, amiről tegnap adtunk hírt.

Ez az a jármű, ami kívülről így néz ki.

photo_camera   Fotó: Papp Gábor / Facebook

Belülről meg így:

Arról, hogyan került ide, bővebben itt írtunk.

A hatóság személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt fordult a rendőrséghez, miután a cikkből megtudta, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton a belülről átlátszó falú kisteherautóban pornót forgattak, a hátteret pedig a járókelők adták.

Jogilag ez nincs rendben. Még akkor sem, ha a stáb a teherautó oldalára ezt írta ki:

photo_camera   Fotó: Papp Gábor / Facebook

A figyelmeztetés szerint tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén nincs szükség a szereplők hozzájárulására.

De a hatóság szerint ez ebben az esetben nincs így.

A tömegfelvétel ugyanis „akkor lehet megfelelő jogalapja a felvétel készítésének, ha az azon szereplő emberek számolhatnak annak lehetőségével, hogy róluk felvétel készül. Mivel a kamerákat nem lehetett látni, az autó oldalán elhelyezett ismertetés nem elegendő ahhoz, hogy az érintettek számoljanak filmkészítés lehetőségével”.

Emellett a filmkészítő a jóhiszeműség követelményének sem felelt meg, mert neki is "tisztában kellett volna lennie azzal, hogy az érintettek túlnyomó többsége nem kíván egy ilyen felvételen szerepelni, és tiltakozna az ellen, hogy képmása ilyen kontextusban szerepeljen egy filmben".

A NAIH emiatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett „haszonszerzési célból és jelentős érdeksérelem okozásával elkövetett személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.