Tömegtüntetésen követelték a koreai elnök távozását

külföld
2016 október 29., 14:52
comments 126
Ezrek követelték szombaton Szöulban az elnök lemondását. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
photo_camera Ezrek követelték szombaton Szöulban az elnök lemondását. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Ezrek - a rendőrség szerint nyolcezren, a szervezők szerint harmincezren - követelték vasárnap Szöulban a korai elnök, Park Geun-hye távozását. Azért, mert az elmúlt napokban kirobbant botrányban kiderült, hogy az ország egyik vezető üzletasszonya és lobbistája, az elnököt két, összesen 44 millió dollárral gazdálkodó alapítványon keresztül anyagilag is támogató Csoj Szunszil

gyakolatilag kézivezérelte a koreai kormányt és az elnököt.

Csoj egyik közeli munkatársa, Lee Szunghan négy nagy interjúban számolt be részletesen arról, hogy Park elnök munkatársai hogyan juttatták el az elnöki hivatalból a munkaanyagokat Csojhoz, aki aztán ezeket szűkkörű, három-hat fős megbeszéléseken értékelte, majd iratott javaslatokat saját munkatársaival. Ezek a javaslatok aztán változatás nélkül az elnöki hivatal javaslataiként éltek tovább, vagyis gyakorlatilag tényleg Csoj irányította az országot Park helyett.

Ezt értsék nyugodtan szó szerint. Lee vallomása szerint még a személyi kérdések is Csoj megbeszélésein dőltek el, az üzletasszony döntött arról, hogy kik legyenek a kormány tagjai.

A botrány miatt a rendőrség már házkutatást tartott a két alapítványnál - a Mirt Foundationnél és a K-Sports Foundationnél -, melyek anyagilag is támogatták az elnököt, illetve Csoj lobbicsoportjánál is. (Via Reuters, Korea Times, Hankyoreh)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.