A Brexit miatt újra fel akarják venni a német állampolgárságot a nácik elől elmenekült zsidók leszármazottai

külföld
2016 október 31., 08:39
comments 354

Azoknak zsidónak a leszármazottai, akik a nácik elől menekültek Nagy-Britanniába, most újra fel akarják venni a német állampolgárságot. Leginkább a Brexit miatt, mert különben kilépéssel elvesztenék az uniós állampolgárságukat. Legalábbis a német hatóságok szerint az utóbbi időben megsokszorozódtak az ilyen kérvények.

A német törvények tényleg megengedik, hogy akit politikai, faji vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek el a nácik, újra felvegye az állampolgárságot. És ez ugyanúgy vonatkozik a leszármazottaira is.

Korábban átlagosan évi 25 ilyen kérés érkezett a német hatóságokhoz, de idén a Nagy-Britanniából érkező kérvények száma már elérte a 400-at, és még további 100 olyan érdeklődőről tudnak, akiknél nagyon valószínű, hogy végül beadják a kérelmüket.

Michael Newman, a Zsidó Menekültek Szövetségének vezetője ironikousnak nevezte, hogy miközben a szervezet arra jött létre, hogy a menekültek minél könnyebben be tudjanak illeszkedni a brit társadalmoba, az utóbbi időszak történései miatt most abban kell segíteniük, hogy az utódaik német és osztrák állampolgárságot tudjanak szerezni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.