Mindenki vonuljon fedezékbe, itt a harcispenót!

Egy aknamező közelében amúgy sem árt fedezéket keresni, de hogy hogy jön ide a spenót, arról a Nature nyomán számolt be a Verge.

Elásott robbanószerek felderítésére lehet kiváló eszköz a nanobiológiai eljárással módosított spenótnövény, amely számos aknamentesítő életét, emberét és kutyáét egyaránt mentheti meg a jövőben.

A spenót leveleibe, ahol a fotoszintézis zajlik, olyan szenzorokat tettek, amelyek érzékelik a nitroaromaikus szereket, azaz kiszagolják a talajvízbe került, a növény gyökérzete által felszívott nitrogén vegyületeit, ami a legtöbb robbanóanyag összetevője.

A szenzorok fluoreszkáló jeleket bocsátanak ki, amelyeket egy közelben elhelyezett infravörös érzékelővel ellátott kamera érzékel, és továbbítja a találatot.

A spenótság ráadásul nem is annyira fontos, a Nature-ben megjelent cikk szerint ezzel az eljárással, bármilyen növény megtanítható bizonyos vegyületek jelzésére, így nemcsak robbanóanyagot, más szennyeződéseket is ki tudnak majd mutatni a gyökereikkel folyamatosan a földben kutakodó élőlények. (Verge)