Pruck Pál unokatestvére szerint nem Dózsa László szerepel az 56-os óriásplakátokon

Tbg
Történelem
2016 október 31., 19:21
comments 240

Az 56-os forradalomról sok híres fotó készült, és járta be a világot. Így volt ez egy 15 éves fiatalemberrel, akit fegyverrel a kezében kapott le a fotós Budapest utcáin.

Az ő képe az 56-os emlékév alkalmából Budapesten is több helyen látható, ám a képen egy név is látható, Dózsa Lászlóé. A ma is élő színész-rendező ismert 56-os, tíz évvel ezelőtt magas állami kitüntetést is kapott.

Csakhogy egy, az RTL Klubnál jelentkező néző szerint nem Dózsa, hanem Pruck Pál, az ő unokatestvére szerepel a képen. A tévéstábnak a hasonlóság bizonyítására Pruck korábbi fotóit mutatta be.

Az RTL ráadásul rátalált az amerikai LIFE magazin 1956-os számában a fotóra, ahol a képfelirat is a Pruck-rokon állítását támasztja alá, nem a magyar emlékévet szervező állami emlékbizottságét. A fényképet a LIFE-nek dolgozó fotós készítette.

Mint Pruck rokona elmondta, unokatestvérének fotóját már hét évvel ezelőtt is látta egy 56-os fotókiállításon, ahol azonban még nem szerepelt semmilyen név. Unokatestvére a kilencvenes években hunyt el.

photo_camera Pruck rokona, Pruck Pál az 56-os fényképen, Pruck később, és Dózsa László (Forrás: RTL)

Az az idei emlékév fejleménye, hogy Dózsa Lászlót összekötötték a fotóval.

Az RTL próbálta elérni az emlékbizottságot azért, hogy megtudja, milyen kutatómunka előzte meg fotó nevesítését, ám erről nem adtak információt.

Dózsa László pedig nem akart nyilatkozni, mint mondta, ez nem lenne méltó az 56-os emlékezéshez, de hajlandó „antropológiai vizsgálatnak” is alávetni magát.

Dózsát a forradalom idején kivégezték, ám nem halt meg, egy tömegsírba került, ahol azonban később észrevették, hogy még életben van. Dózsa több helyen is beszámolt az 56-ban átélt borzalmakról. (RTL Klub)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.