Az eddiginél sokkal életszerűbb magyarázat született arra, miért vágta le Van Gogh a saját fülét

MŰVÉSZET
2016 október 31., 10:44
comments 138

Az eddig leginkább elfogadott magyarázat szerint Vincent van Gogh azért nyiszálta le a saját fülét egy borotvával 1888. december 23-án a Bout d'Arles utca 1. alatt található bordélyházban, mert egy beabszintozva kirobbant vita a szokásosnál is jobban eldurvult közte és Paul Gauguin között.Vincent Van Gogh - Fotó: AFP/Ann Ronan Picture Library / Photo12

Az esetről az egyik helyi lap pár nappal később így számolt be: „Múlt vasárnap éjjel fél 12-kor nevezett Vincent Vangogh (sic!) holland származású festő megjelent az [olvashatatlan] nyilvánosházban, kérette nevezett Rachelt, átadta neki a fülét, és azt mondta: "Őrizze meg gondosan ezt a tárgyat." Ezután eltűnt.”

Csakhogy a Guardian szerint új kutatás most megkérdőjelezi ezt az elméletet, és inkább arra gyanakszanak, hogy a festő a testvére, Theo miatt borulhatott ki, akitől szintén december 23-án kapott egy levelet arról, hogy megnősül.

Van Goghot azért zavarta a házasság, mert a testvére nem csak az egyik legfőbb bizalmasa, de egyben az egyik legnagyobb pénzügyi támogatója is volt. A festő pedig attól tartott, hogy a nősölés és családalapítás miatt Theo eltávolodik tőle, ráadásul a számláit sem tudja majd fizetni helyette.

Martin Bailey a most megjelenő könyvében mutatott rá arra, hogy Van Gogh pont aznap értesült a kellemetlen hírről. Aztán a fülvágás miatt Theo sem tudta együtt tölteni a karácsonyt a menyasszonyával, mert öncsonkító bátyjához kellett rohannia a kórházba.

Nemrég az is kederült, mi lett a levágott füllel:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.