Dózsa László lemond arról, hogy az ő neve legyen kiírva az 56-os óriásplakátra

évforduló
2016 november 01., 18:29
comments 447

Az 56-os forradalom évfordulóját ünneplő óriásplakátokon látható egy 15 éves fiatalember, akit a harcok alatt fegyverrel a kezében kapott le a fotós Budapest utcáin, és a főváros több pontján látható képeken Dózsa Lászlóként azonosítják a fiút. (Dózsa László színész-rendező ismert 56-os, aki több helyen is beszámolt az 56-ban átélt borzalmakról: a forradalom idején kivégezték, de nem halt meg, egy tömegsírba került, ahol azonban később észrevették, hogy még életben van. 10 éve magas állami kitüntetést is kapott.)

Miért utal arra több jel, hogy Pruck Pál látható a fotón?

De az RTL Klubnál jelentkezett egy néző, aki szerint nem Dózsa, hanem az ő unokatestvére, a kilencvenes éveken elhunyt Pruck Pál szerepel a képen. A tévéstábnak a hasonlóság bizonyítására Pruck korábbi fotóit mutatta be. Az amerikai LIFE magazin 1956-os számában is Pruck Pálnak nevezték a fiút.

Balra az 56-os hős, jobbra Pruck Pál fiatalkorában (Forrás: RTL Híradó)
photo_camera Balra az 56-os hős, jobbra Pruck Pál fiatalkorában (Forrás: RTL Híradó)

Az RTL a hétfői híradójában közölte, hogy megpróbálta elérni az 1956-os Emlékbizottságot, hogy kiderüljön, milyen kutatómunka előzte meg a fotó nevesítését, de erről nem adtak információt. Dózsa László sem akart nyilatkozni, mondván, ez nem lenne méltó az 56-os emlékezéshez, de hajlandó „antropológiai vizsgálatnak” is alávetni magát.

Dózsa Lászlónak is megfelelne, ha nem az ő nevét írnák oda

Az RTL Híradó mai adásában folytatták a történetet. Dózsa László ugyanis bejelentette, hogy kegyeleti okból lemond arról, hogy az 56-os képen az ő neve szerepeljen. Úgy fogalmazott:

„Tekintettel az unokatestvér fájdalmára, önmagát megtagadva, ha ő ezt megoldásnak tekinti.”

Azt egyébként továbbra is fenntartja Dózsa, hogy ő látható a fotón, ennek bizonyítására elküldött magáról egy 1955-ös fotót és egy fotót arról a sapkáról, amit 56-ban hordott, akkor is, amikor a fotó készült.

Balra a fiatal 56-os fegyveres, középen Pruck Pál abban az időben, jobbra Dózsa László gyerekként
photo_camera Balra az 56-os hős, középen Pruck Pál fiatalkorában, jobbra Dózsa László gyerekként (Forrás: RTL Híradó)

Pruck Pál rokona, Szakács János erről azt mondta, megnyugvást jelent neki Dózsa László döntése.

Az állami 56-os Emlékbizottság most sem nyilatkozott, és arra sem válaszolt a tévének, hogy megváltoztatják-e a plakátokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.