Dózsa László lemond arról, hogy az ő neve legyen kiírva az 56-os óriásplakátra

2016 november 1., kedd 18:29
471

Az 56-os forradalom évfordulóját ünneplő óriásplakátokon látható egy 15 éves fiatalember, akit a harcok alatt fegyverrel a kezében kapott le a fotós Budapest utcáin, és a főváros több pontján látható képeken Dózsa Lászlóként azonosítják a fiút. (Dózsa László színész-rendező ismert 56-os, aki több helyen is beszámolt az 56-ban átélt borzalmakról: a forradalom idején kivégezték, de nem halt meg, egy tömegsírba került, ahol azonban később észrevették, hogy még életben van. 10 éve magas állami kitüntetést is kapott.)

Miért utal arra több jel, hogy Pruck Pál látható a fotón?

De az RTL Klubnál jelentkezett egy néző, aki szerint nem Dózsa, hanem az ő unokatestvére, a kilencvenes éveken elhunyt Pruck Pál szerepel a képen. A tévéstábnak a hasonlóság bizonyítására Pruck korábbi fotóit mutatta be. Az amerikai LIFE magazin 1956-os számában is Pruck Pálnak nevezték a fiút.

Balra az 56-os hős, jobbra Pruck Pál fiatalkorában (Forrás: RTL Híradó)

Az RTL a hétfői híradójában közölte, hogy megpróbálta elérni az 1956-os Emlékbizottságot, hogy kiderüljön, milyen kutatómunka előzte meg a fotó nevesítését, de erről nem adtak információt. Dózsa László sem akart nyilatkozni, mondván, ez nem lenne méltó az 56-os emlékezéshez, de hajlandó „antropológiai vizsgálatnak” is alávetni magát.

Dózsa Lászlónak is megfelelne, ha nem az ő nevét írnák oda

Az RTL Híradó mai adásában folytatták a történetet. Dózsa László ugyanis bejelentette, hogy kegyeleti okból lemond arról, hogy az 56-os képen az ő neve szerepeljen. Úgy fogalmazott:

„Tekintettel az unokatestvér fájdalmára, önmagát megtagadva, ha ő ezt megoldásnak tekinti.”

Azt egyébként továbbra is fenntartja Dózsa, hogy ő látható a fotón, ennek bizonyítására elküldött magáról egy 1955-ös fotót és egy fotót arról a sapkáról, amit 56-ban hordott, akkor is, amikor a fotó készült.

Balra az 56-os hős, középen Pruck Pál fiatalkorában, jobbra Dózsa László gyerekként (Forrás: RTL Híradó) Fotó: RTL Híradó

Pruck Pál rokona, Szakács János erről azt mondta, megnyugvást jelent neki Dózsa László döntése.

Az állami 56-os Emlékbizottság most sem nyilatkozott, és arra sem válaszolt a tévének, hogy megváltoztatják-e a plakátokat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt