660 millióba került, de még rá kellett költeni 140 milliót, hogy aztán további 230 millióból befejezzék, mi az?

POLITIKA
2016 november 02., 05:41
comments 415

Karácsonyi ajándékként kapott 2009. december 23-án a Tokaj melletti Rakamaz 526 milliós uniós támogatást egy nagyívű projektre.

A neve szerény: Rakamazi Nagy-Morotva Vízi Tanösvény kialakítása és környékének fejlesztése, de ilyen tételek voltak a tervben:

  • vízi tanösvény 2200 méteren, ahol az 5 megállónál madármegfigyeléssel, talajszerkezet bemutatásával, növényvilággal, víz alatti élőlényekkel ismerkedhet a látogató.
  • A tanösvény elején új Látogató Központ és Kiállító Terem (Nagy Teknősbékaház) létesül 1000 négyzetméteren, kilátóterasszal. Ökológiai ismeretterjesztést ígértek, a XXI. századi technológiának megfelelően.
  • A tanösvény mellett egy ismeretterjesztő épületben (Kis Teknősbékaház) 257,38 négyzetméteren a környező állatvilágot mutatják be.
  • Korszerűsítik a rakamazi szabadstrandot, többek közt a gyerekek és úszni nem tudók részére egy folyóban elhelyezett medencével. És kialakítanak egy, a kishajók kikötését biztosító pontonsort.
  • Csónakkiemelő öböl lesz a kempingnél, ami egész éven biztosítja a kikötést.
  • 10 új munkahely létesül.

Akkora turistamágnesnek szánták, hogy az ígérték:

2014-re 78 650 látogatót fogadnak majd.  

Ráadásul az önkormányzat az önrészre is kapott egy másik uniós alapból még 60 milliót. És annyira hitt az ötletben az akkori fideszes városvezetés, hogy további hitelt is felvettek az összesen 660 milliós projektre.

Hogy nincs minden rendben, már menet közben látszott, amikor többször módosították a tervet. Az első pontból például a látványelemek többsége (így a madárlesek, megfigyelési pontok) kikerült.

A határidőt sem sikerült tartani. Jelentős csúszással, 2012 végén adták át a projekt első szakaszát, még a megyei kormánybiztos is szalagot vágott.

Papíron nem volt semmi gond, nemhogy az elvégzett, de - mint később kiderült - az el nem végzett munkákat is leigazolták és kifizették. A projekt teljes befejezést 2013 tavaszára ígérte az akkori polgármester, Farkas Ernő.

Avatás 2012-ben. Jobbra Farkas Ernő, Rakamaz akkori polgármestere, középen Vinnai Győző, kormánymegbízott. Fotó: kormanyhivatal.hu
photo_camera Avatás 2012-ben. Jobbra Farkas Ernő, Rakamaz akkori polgármestere, középen Vinnai Győző, kormánymegbízott. Fotó: kormanyhivatal.hu

Vinnai Győző kormánymegbízott az avatáson azt mondta, hogy a vadregényes Nagy-Morotva tóként ismert Tisza-holtágon futó vízi tanösvény garantáltan az ország egyik legnépszerűbb látnivalói közé fog tartozni, aminek nagyon gyorsan híre fog menni nemcsak ebben a térségben, hanem az egész országban, sőt, vélhetően a határon túl is.

De hiába az átadás, a leokézott munka és a kifizetések, a műszaki ellenőrzésen megbukott a projekt. A rosszul vagy sehogy sem elvégzett munkák miatt a vízi tanösvény és a bejáratánál lévő Nagyteknősbéka-ház sem kapott használatbavételi engedélyt.

Hogy mi az akadálya a XXI.századi technológiának megfelelő ökológiai ismeretterjesztés élvezetének?

Csak két példa.

  • A Nagy Teknősházban épített kilátóba építettek liftet, de több olyan eleme is hiányzott, ami nélkül egyáltalán nem lehet használni. De mindegy is, mert az épületbe nem vezették be átadásra az áramot.
  • A látványturizmus egyik húzódarabjánál, a nagy akváriumnál három dolog hiányzott: üveg, szigetelés és víz. Utóbbit legfeljebb vödörrel lehetne bevinni a Tisza holtágából, mert ezt sem vezették be az épületbe átadásra.

Az egész épülettel súlyos gondok voltak, nagyon hosszú a lista, például a tervekkel nem törődve a tűzálló gipszkarton helyett fa lambéria került a falakra, tűzveszélyessé téve az egész épületet.

Mindez a szemfényvesztés addig működött, amíg a fideszes Farkas Ernő volt a polgármester. Őt nehéz szóra bírni most már, ezért egy korábbi nyilatkozatát idézzük. Eszerint „a beruházás műszaki átadás-átvételi eljárásának időszakában a kivitelező cég fizetésképtelenné vált, mert elrendelték a tulajdonos osztrák cég felszámolását. Ez megbénította a műszaki átadást. Minderre az önkormányzatnak nem volt ráhatása, ha úgy tetszik, a kialakult helyzet áldozatává váltunk.”

Farkas Ernő polgármestersége idején dőlt be Rakamazon egy másik uniós projekt is., Abban C kategóriás ifjúsági szálláshely kialakítására kaptak pénzt a rakamazi Tisza-kempingben. Erre a város cége 144 milliós uniós támogatást nyert el, amiből 58 milliót úgy költöttek el, hogy azt utóbb nem igazolta le a fejlesztési ügynökség. A támogatást vissza kell fizetni, kamatostul 78 millió forintról van szó.

Hol van a 78 ezer turista?

A Teknősházban és a tanösvényen az uniós támogatásért cserébe az átadást követő ötödik évben évi 78 ezer látogatónak kellene megfordulnia. Vagyis ha 2012-ben minden flottul ment volna, akkor már jövőre.

Ez már csak azért sem sikerülhetett eddig, mert az elmúlt négy évben a Nagy Teknősbéka ház és a tanösvény sem volt látogatható.

Időközben Farkast Bodnár László váltotta a polgármesteri székben.

A befulladt turistamágnesről még az előző polgármester idején kezdődött egy szakértői vizsgálat, aminek az eredményét már az új városvezető kapta meg. Eszerint 34 millió forintot olyan munkákra igazoltak le és fizettek ki 2013-ban, amit egyáltalán nem végeztek el. De nem az a vége. További ötvenmillióra teszik a szabálytalanul és hibásan elvégzett munkákért kifizetett összeget.

Aztán kiderült az is, hogy az épület alatt maradt egy hatalmas luk, amit nem betemettek, hanem egyszerűen befedtek. A betonpadló simán beomolhatott volna, például akkor, amikor 2013-ban a használatbavételi engedély nélküli épületet bérbe adták a Hegyalja Fesztiválnak. Ez volt a beléptető csarnok, sok ezer ember járt a balesetveszélyes épületben.

A rakamazi Teknősház

Rakamaz a csonkán maradt épület miatt csapdába került. A gyalázatos minőségben átadott Nagy Teknősház és a vízi tanösvény befejezésére még 140 millió forintot kellett volna költeni. Ha nem fejezik be, akkor vissza kell fizetni a 600 milliós uniós támogatást. Pénz viszont nem volt a turistacsalogató csodafegyver helyrepofozására.

A város anyagi helyzetét jól mutatja, hogy tavaly decemberben a képviselő-testület ülésén arra panaszkodtak, hogy az iskola épülete ramaty állapotban van, beázik. A békaházra rosszul elköltött pénz feléből teljesen fel lehetett volna újítani. Erre ráadásul még forrása is lett volna az előző városvezetésnek, hiszen Farkasék idején Rakamaz „300 millió forint kötvényt kibocsátott”. Ezt viszont nem az iskolára költötték, hanem a Békaházra, sikertelen vagy meg nem valósított tervekre, illetve a művelődési ház előtti turul szobor és a tér kialakítására.

Hosszas várakozás után az uniós projekt megvalósulását ellenőrző szervezetnél 2016. június 15-i határidőt szabtak a már új városvezetésnek, hogy szerezzék meg a használatbavételi engedélyt. Ha nem sikerül, akkor vissza kell fizetni a pénzt.

Végül a kormány adott még 80 millió forintot, az önkormányzat pedig felvett 60 millió forint hitelt, tíz évre. Ezekkel a plusz pénzekkel lett meg határidőre az első ütem, 800 millió forintból.

Ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy június óta dőlnek a turisták a Nagy Teknősházba, merthogy még nincs kész.

A jelenlegi polgármester ezt kicsit szögletes nyelvezettel úgy írta le:

„a szóban forgó beruházás egyes projektelemei (így a Nagyteknősbéka Ház is, Vízi Tanösvény) jelenlegi állapotukban még nem tölthetik be turisztikai vonzerejüket - a viszonylag kevés látványelem miatt - a kívánatos mértékben, ehhez még szükséges és elengedhetetlenné vált azok továbbfejlesztése.”

Vagyis igyekeznek előremenekülni, hogy a megörökölt pénznyelő valamit vissza is hozzon. Ezért még rá kell költeni, nem is keveset.

Ahhoz, hogy az épületben legyen egyáltalán bármi, ami miatt érdemes betérni (az elképzelésekben a Tisza élővilágát bemutató természettudományos bemutatóhely és hozzá kapcsolódó élménypark szerepel), újabb fejlesztésekre van szükség. Amire viszont nincs saját forrásuk.

(A projekt keretében korábban elkészült, a tanösvény végén lévő Kis Teknősbékaház sem turista zarándokhely, bérbe adják,. Időnként magánemberek veszik ki, a horgászegyesület használja, van, hogy a Hit Gyülekezete, jelenleg gyógynövénytermesztő képzés folyik benne.)

Az önkormányzat ezért újabb uniós támogatásra pályázik, hogy ne csak egy üres épület várja a turistákat a bejáratnál.

Ez sem aprópénz, Rakamaz még 228,5 milliós, önrész nélküli támogatást szeretne, hogy be tudják fejezni az eddig is 800 milliónál járó projektet.

Az ügyben az új városvezetés feljelentést tett 2015 márciusban ismeretlen tettes ellen. Azt nem tudják, hogy mire jutottak a nyomozók másfél év alatt. Megkérdeztük mi is, hogy áll a nyomozás, még mi sem kaptunk választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.