Igazságtalannak tartják annak a parancsnoknak a kirúgását, aki tétlenül nézte, hogy végigerőszakolják a segélyszervezetek munkatársait Dél-Szudánban

A kenyai vezetés igazságtalannak tartja, hogy az ENSZ főtitkára kirúgta a dél-szudáni, békefenntartók kenyai parancsnokát, miután kiderült, ő a felelős azért, hogy nem védték meg a civileket a júliusi összecsapások alatt Dzsubában.

Az erről szóló jelentés szerint a békefenntartók semmit sem tettek, amikor a katonák megtámadták a segélyszervezetek munkatársait. A harcok során egy újságírót megöltek, a segélyszervezetek munkatársait pedig megerőszakolták.

Johnson Mogoa Kimani Ondieki tábornok kirúgása miatt Kenya most azzal fenyegetőzik, hogy az összes katonáját visszavonja a dél-szudáni misszióból. A kenyai kormány egyúttal a jelentés következtetéseit is visszautasította.

Az ENSZ szóvivője szerint Dél-Szudánban jelenleg 1000 kenyai békefenntartó teljesít szolgálatot. A teljes állomány létszáma 12 ezer fő. (BBC/Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.