Obama nekiment az FBI igazgatójának, amiért közvetlenül a választások előtt indították újra a nyomozást Clinton ellen

külföld
2016 november 02., 19:11
comments 243

Barack Obama szerint az FBI igazgatója megsértette a nyomozásra vonatkozó szabályokat, amikor pénteken egy kongresszusnak címzett levéllel újra leporolta Hillary Clinton szerverügyét, amiben a nyomozást egyszer már lezárták. Ráadásul közvetlenül a választások előtt. Nemrég pedig egy 11 éve lezárt Bill Clinton-ügy nyomozati aktáját hozta nyilvánosságra az FBI.

Barack Obama Clintonnak kampányol Ohióban - Fotó: AFP/Saul Loeb
photo_camera Barack Obama Clintonnak kampányol Ohióban - Fotó: AFP/Saul Loeb

Ugyanios James Comey FBI igazgató levele szerint az FBI nyomozói egy másik, az alapügyhöz nem kapcsolódó ügy vizsgálata során bukkantak olyan emailekre, amelyeknek viszont már lehet közük a magánszerverhez, illetve ahhoz a gyanúhoz, hogy Clinton nem nyilvános vagy titkos iratokat is megoszthatott.

Obama szerdán egy beszédben emlékeztette az FBI igazgatóját, hogy ne dolgozzanak félinformációkkal, ne foglalkozzanak szivárogtatásokkal, csak már meghozott döntések alapján induljanak el. A leköszönő elnök emlékeztetett arra is, hogy mikor legutóbb az FBI, az igazságügyi minisztérium és a törvényhozás vizsgálóbizottsága lezárta a nyomozást, arra jutottak, hogy Hillary Clinton ugyan elkövetett néhány hibát, de nincs olyan körülmény, ami miatt el kellene ítélni.

Beszélt arról is, hogy jól ismeri Clintont, bízik benne, és nem támogatná, ha nem lenne teljesen biztos a becsületességében és abban, hogy azért dolgozik, hogy egy jobb jövőt teremtsen a fiataloknak.

A Hillary Clinton körüli botrány még 2015 márciusában tör ki, amikor kiderült, hogy a demokraták elnökjelöltje privát e-mailszervert használt, amíg külügyminiszter volt 2009 és 2013 között. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.