A Jászai Mari tér legszebb platánja lett az év fája 2016-ban

környezetvédelem
2016 november 03., 17:11

Közel 18 ezer szavazat érkezett arra a hat héten át tartó online szavazásra, min az Ökotárs Alapítvány kereste az Év fája kitüntetettjét.

A győztes végül a Jászai Mari tér legszebb platánja lett, 3545 szavazattal.

Fotók: evfaja.okotars.hu
photo_camera Fotók: evfaja.okotars.hu

A Hős Fa címet idén A Városliget hős platánja nyerte el, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a ragályi Öreg tölgy kapta.

photo_camera A ligeti platán

A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát, melynek érdekes története van. Idén először győzött fővárosi fa a mindent eldöntő közönségszavazáson. Negyven fát neveztek amúgy idén, ebből egy szakmai zsűri választott ki a tizenkét döntőst. A versenyzőket ezen a honlapon lehet megszemlélni.

A 2016-os év győztesét, a Jászai Mari téri platánt 1936-38 körül ültették el a téren, melyet eredetileg 1903-ban parkosítottak, és sokáig a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az itt álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát.

A Hős Fa címet kiérdemlő “A Városliget hős platánja” egyike a park első és legidősebb platánjainak, sokak kedvenc fája a Ligetben.

Az Ökotárs közleménye szerint "azt az életérzést és hangulatot testesíti meg, amely miatt a budapestiek valójában szeretik a Városligetet. Emellett egyike azon ligeti fáknak, amelyek veszélyben lehetnek a Liget beépítési munkálatai miatt, ugyanis egy új sétány a helyére, vagy a közvetlen közelében épülne meg, jelenlegi zöldterület helyén. Ez a hatalmas platán szimbolizálja azt a Városligetet, amelyet a budapestiek szeretnek és szeretnének a jövőben is; valamint az erőt és elszántságot, amely a Városligetet közparkként megtartani szándékozókban töretlenül növekszik."

A ragályi öreg tölgy
photo_camera A ragályi öreg tölgy

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta.

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa - legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy -, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

 • A Jászai Mari tér legszebb platánja - 3545 szavazat
 • A vándorló fák - 3107 szavazat
 • A mi kedvencünk a kéttörzsű korai juharfa - 3058 szavazat
 • A Városliget hős platánja - 1818 szavazat
 • Hajdúszoboszlói millenniumi tölgy -1557 szavazat
 • Arany János kőrisfa - 1497 szavazat
 • A zalaszentgróti Batthyány kastély Három testőre - 963 szavazat
 • Ragályi Öreg tölgy - 774 szavazat
 • Gerlai galagonyafa - 528 szavazat
 • Vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában - 491 szavazat
 • Balaton idős hársa - a Szerelmesek fája - 302 szavazat
 • A kunbaracsi tölgy - 269 szavazat

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.