Budapesti társasházak elkezdték tiltani az airbnb-zést

gazdaság
2016 november 03., 08:09
comments 591

Arról írt a Figyelő, hogy budapesti társasházak 2 hónapja elkezdték gátolni a lakások rövid távú, turisztikai célú hasznosítását, legalábbis ügyvédi irodák azzal hirdetik magukat, hogy blokkolni tudják az airbnb-zést.

photo_camera Fotó: D Dipasupil / Getty Images for Airbnb / AFP

A társasházak határozatképes közgyűlésen szavaztathatják meg, hogy az engedélyük nélkül nem lehet funkcióváltást végrehajtani a lakáshasználatban.

Azaz jóváhagyás kell az airbnb-zéshez is.

A Figyelő szerint ilyen határozatot két V. kerületi házban is elfogadtak, és még rengeteg ilyen várható.

Csakhogy az ilyen korlátozás a ház összes lakásának értékét csökkenti, mivel így a befektetők kevésbé mennek oda, ahol tilos a turisztikai hasznosítás. Sokan ezzel nem számolnak, mivel az állandó lakosoknak a nyugalom az elsődleges, és nem bánják, ha a saját lakásuk ára is jelentősen visszaesik, mivel úgysem akarnak elköltözni. (Figyelő)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.