Lemondott a londoni olimpiai stadion vezetője, mert nagyon megugrottak az épület átalakításának a költségei

David Edmonds csütörtökön jelentette be távozását a London Legacy Development Corporation éléről. A lépés két nappal azután következett be, hogy London polgármestere, Sadiq Khan vizsgálatot rendelt el, mert túl drágának találta a költségét annak, amennyiért a 2012-es olimpiai fő stadionját átalakították a West Ham United meccseire.

Khan szerint az előző, Boris Johnson irányította városvezetés teljes káoszt hagyott hátra a stadion költségvetésével kapcsolatban.

A stadion a megnyitóünnepség idején, 2012-ben í8AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI)

Johnson tavaly még azt állította, hogy a renovációs költségek 272 millió fontot tettek ki, de azóta egy rakás új kiadásra derült fény, így az összköltség 323 millió font lett.

Edmonds tavaly szeptember óta vezette az LLDC-t, korábban igazgatótanácsban foglalt helyett és a befektetési bizottságot vezette 2011 óta. Ő volt az egyike azoknak, akik tető alá hozták a megegyezést a West Ham együttesével még 2013-ban. A döntés értelmében a londoni csapat 99 évre lesz a stadion lakója, ezért cserébe évi 2,5 millió fontot fizetnek és beleegyeznek, hogy ott koncerteket és egyéb sporteseményeket is rendezzenek.

A klub ezenfelül 15 millió fontot is szánt a stadion átalakítására, de a többi költséget az adófizetők fizették. Az alkut rengetegen kritizálták, mivel lehetett tudni, hogy a költségek jóval magasabbak lesznek majd. Akkor még csak 154 millió fontra saccolták, ez az összeg azóta megduplázódott. A stadion felépítése így már összesen 700 millió fontba került. (Financial Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.