15 embert tartóztattak le Athénban mert az első mecset ellen tüntettek

külföld
2016 november 04., 17:48
comments 35

Athén az EU egyetéen fővárosa, ahol még nincs kijelölt imahelyük a muszlim hívőknek. (Igen, Budapesten is van.) Ezért a görög kormány nemrég úgy döntött, hogy állami finanszírozással épít egy mecsetet Athén belvárosában.

Ez a terv azonban nem mindenkinek tetszik, többször tüntettek már az építkezés ellen szélsőjobboldali és iszlámellenes csoportok.

Most egy görög nacionalista csoport tagjai szállták meg az építkezést, hogy akadályozzák a munkát.

A magukat hazafiaknak nevező társaságból 15 főt őrizetbe vett a görög rendőrség.

A mecset építése egyébként nagyon megosztja a görög társadalmat. A helyzetet súlyosbítja, hogy az elmúlt másfél évben rengeteg muszlim menekült és migráns áramlott be Görögországba és keltek útra onnan az EU belseje felé. A mecset építése körüli vita egybeforrt a migrációs helyzet kezeléséről szóló vitával.

A görög jobboldal több képviselője szerint a migránsok veszélyeztetik a görög kultúrát és vallást, míg a baloldal szerint a mecset építése és a menekültekkel felé mutatott emberség Görögország kötelessége EU-tagként. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.