A Hungária Értékpapír tulajdonosa azt mondja, ő csak aláírta, amit elé tettek, semmiről nem tudott semmit

bűnügy
2016 november 4., 18:22
comments 40

Elsősorban a stratégiaépítéssel foglalkozott, a részleteket ráhagyta beosztottjaira - így jellemezte tevékenyégét a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében indult sokmilliárdos csalás és sikkasztás miatt indult büntetőper elsőrendű vádlottja pénteken, a Budapest Környéki Törvényszéken tartott tárgyalásán.

S. István, a Hungária cégcsoport vezetője és felerészben tulajdonosa a bíró kérdésére, hogy gyakorolta-e ellenőrzési jogköreit, azt válaszolta: ezeket szinte 100 százalékban delegálta munkatársaihoz.

„Aláírtam, amit a szakemberek elém tettek. Nem győződtem meg arról, hogy valós adatokat tartalmaznak-e. Megbíztam kollégáimban.”

Arra kérdésre, hogy akkor miért nem szerepel aláírása a szerződéseken, a vádlott azt mondta, azért, mert a cégcsoportban a hierarchia így épült fel, és munkatársai tájékoztatása alapján úgy gondolta, hogy rendben mennek a dolgok.

A cégcsoportnál sok esetben közös döntések születtek - mondta a vádlott. Azt állította, hogy nem igyekezett a vezérigazgatói szerepet erőszakosan betölteni. Az irányítás nem kézi vezérlésre, hanem együttműködésre épült. Mikor az ügyész arra emlékeztette a vádlottat, hogy a nyomozás során egyes tanúk ellentmondást nem tűrő vezetőként jellemezték, S. István annyit mondott:

„nem ismerek magamra”.

A védő kérdésére, hogy igaz-e a vád lényege, miszerint egy 1990-es évek végén kialakult 400 milliós hiány elfedésére követtek el különféle bűncselekményeket, az elsőrendű vádlott kijelentette, nem tud róla, hogy erre a célra fordítottak volna ügyfélpénzt.

A bíró a kötvénykibocsátásokról idézte a tőkepiaci szakértő véleményét, ami a cégcsoport több tagjával kapcsolatban megállapította, hogy érdemi gazdasági tevékenységet nem végzett, se a kamat, se a tőke visszafizetésére nem volt reális esély. Egyes beszámolók adatai nem a valóságos adatokat tükrözték, folyamatos volt a pénzkivonás. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt