Az egyik orosz cég leállította az olajszállítást Magyarország felé

gazdaság
2016 november 07., 20:20
comments 175

November elején a Basnyefty orosz olajtársaság leállította az kőolajszállítást Magyarország és Szlovákia irányába a Barátság vezetéken - közölte hétfőn az orosz BFM a Reutersre hivatkozva.

A Basnyefty ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa, az állami többségű Rosznyefty úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen, a belize-i székhelyű Normesetonon keresztül fogja forgalmazni, hanem közvetlenül adja majd azt el a végfelhasználóknak.

Ugyanakkor ebből valószínűleg nem lesz nagy gond, mert a Basnyefty-kvóta kiesését Magyarország és Szlovákia pótolhatja fő szállítójától, a Lukoiltól.

A Basnyeftynek a Barátság kőolaj-vezetéken keresztül, ahol egyetlen vásárlója a Mol, 2016 október-decemberére 525 ezer tonnányi exportkvótája volt. A cég októberben az export-ütemtervével összhangban 180 ezer tonnát szállított le.

A Rosznyefty 5,2 milliárd dollárt fizetett a Basnyefty részvényeinek 50,1 százalékáért és kormányzati jóváhagyást kért a cég teljes felvásárlására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.