Az egyik orosz cég leállította az olajszállítást Magyarország felé

November elején a Basnyefty orosz olajtársaság leállította az kőolajszállítást Magyarország és Szlovákia irányába a Barátság vezetéken - közölte hétfőn az orosz BFM a Reutersre hivatkozva.

A Basnyefty ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa, az állami többségű Rosznyefty úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen, a belize-i székhelyű Normesetonon keresztül fogja forgalmazni, hanem közvetlenül adja majd azt el a végfelhasználóknak.

Ugyanakkor ebből valószínűleg nem lesz nagy gond, mert a Basnyefty-kvóta kiesését Magyarország és Szlovákia pótolhatja fő szállítójától, a Lukoiltól.

A Basnyeftynek a Barátság kőolaj-vezetéken keresztül, ahol egyetlen vásárlója a Mol, 2016 október-decemberére 525 ezer tonnányi exportkvótája volt. A cég októberben az export-ütemtervével összhangban 180 ezer tonnát szállított le.

A Rosznyefty 5,2 milliárd dollárt fizetett a Basnyefty részvényeinek 50,1 százalékáért és kormányzati jóváhagyást kért a cég teljes felvásárlására. (MTI)