Svájci pénzből ronda a BAH-csomópont zöldsávja

Budapest
2016 november 07., 18:12
comments 204

Nem biztos, hogy a BAH-csomópont környékéről a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy éppen Budapest egyik nemzetközi összefogásból megvalósuló, ökológikus szemléletváltású kísérlete mellett halad el. Szerencsére a Miniszterelnökség állított egy táblát azoknak, akik ezt nem hinnék el a saját szemüknek.

Erről megtudhatjuk, hogy a villamosmegálló környékének növényvilágát egy 24 milliós projekt keretében a svájci ZHAW Egyetem kísérleti eredményei alapján választották ki, de csak miután a Főkert a kísérleti eredményeket adaptálta a speciális, magyar viszonyokhoz.

Az eredmény magáért beszél.

Ökológiai kísérlet a BAH-csomópont villamosmegállójánál
photo_camera Ökológiai kísérlet a BAH-csomópont villamosmegállójánál

A táblán a következő szöveg olvasható:

Tisztelt Parklátogató!

Ezen a területen a Főkert és a svájci ZWAH Egyetem együttműködésével ökológikus szemléletváltású kísérlet zajlik, melynek célja, hogy a főváros változatos növény- és állatvilágának védelmét szem előtt tartva végezzük a zöldterület fenntartási munkáit. A kísérleti évelőágy olyan fajokból került kiültetésre, melyek a speciális budapesti klímát - vagyis a hazánkra jellemző szárazságokat, forróságokat és a városi szennyezett levegőt - jól tolerálják.

A fajok kiválasztásában a svájci ZWAH Egyetem kísérleti eredményeire támaszkodtunk, természetesen az eredményeket adaptálva az itteni speciális körülményekhez.

A fajösszetétel kialakításakor figyelembe vettük, hogy a növényegyüttes az év nagy részében díszítő értékkel bírjon, így teremtve meg egy gazdag virágzású, díszes felületet. A kísérlet eredményeképp megjelenő virágfelület otthont, élelmet ad a különböző lepkéknek, méheknek és egyéb rovaroknak, és szépségével Budapest dekoratív zöldfelületeit gazdagítja, egyben fontos zöldfolyosóként ökológiai hatási is jelentős.”

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg. A Svájci Hozzájárulás által nyújtott támogatás összege 23 956 434 forint volt. A táblát a Miniszterelnökség állíttatta.

A képért köszönet olvasónknak, Erikának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.