Matolcsy továbbra sem cáfolja, hogy Patai Mihály lakásában lakott

2016 november 8., kedd 7:59
116

Hosszabb interjú jelent meg a Világgazdaságban Matolcsy György jegybankelnökkel. A dolog érdekessége az, hogy a lapnál épp komoly kormány irányú átrendeződés zajlik: pénteken távozott a laptól Mezősi Tamás főszerkesztő, és helyét Deák Bálint, a kormánypárti Magyar Idők munkatársa foglalta el.

A távozó Mezősi - Hornyák Józseffel az oldalán - búcsúzóul csinált, a lap pedig kedden le is közölt egy utolsó bekérdezős Matolcsy-interjút, minden bizonnyal az utolsót azelőtt, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Mediaworks lapja végleg a Fidesz felé fordulna.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál. (Fotó: Varga György / MTI) Fotó: Varga György

Az interjú utolsó két kérdés-felelete így zajlik:  

"Nem tudunk eltekinteni attól, hogy megkérdezzük: lakott Patai Mihály úr lakásában? Fizetett érte bérleti díjat?

Ön nem tud ettől eltekinteni, én viszont eltekintek, mert ez a magánélet része, az erre vonatkozó közérdekű adatot kiadtuk.

Világgazdaság: Igen, de most itt a lehetőség, hogy válaszoljon a kérdésre. Mondhatná, hogy nem laktam ott. Ha pedig nem mondja, hogy nem laktam ott, akkor sokan feltételezhetik joggal, hogy lakott ott, és Patai Mihály úrral ilyenformán üzleti viszonyt ápol. Ha Patai Mihállyal üzleti kapcsolatban áll, akkor az összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, ami már olyan közügy, amelyre egy közszereplőnek válaszolnia kell.

Feltétlenül nem szabad válaszolnia a jegybank elnökének egy olyan újsághírre, amely nagyon sok valótlan, hamis, blöffnek bizonyuló állítás után érkezik. Ugyanaz a blöffsorozat. Ön egy újságcikkre hivatkozva feltesz nekem egy magánéletemet érintő kérdést, amelyet az Országgyűlés plenáris ülésén megválaszoltam. Az átmenetileg használt ideiglenes lakcím nem számít közérdekű adatnak, a magánéleti változás pedig semmilyen módon nem befolyásolja a jegybank szakmai tevékenységét. Részemről ezt a kérdést lezártnak tekintem."

Matolcsy tehát egyáltalán nem tisztázza, és nem cáfolja, hogy lakott volna Patai Mihály lakásában, aki ugye a jegybank által felügyelt Unicredit vezérigazgatója, tehát bármilyen közelebbi üzleti-magánéleti kapcsolat súlyos összeférhetetlenséget vet fel vele kapcsolatban.

Az MNB első embere az interjú első felében ezen túl arról beszél még, hogy a Pallas-alapítványok már elkezdték árulni azokat az Államadósság Kezelő Központtól vásárolt állampapírokat, amiket levelében Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is kifogásolt.

Matolcsy szerint akár 2019-ig fennmaradhat a jegybank jelenlegi laza monetáris politikája. Arra a kérdésre, hogy a 310-es euró-forintnál erősebb árfolyam nem tetszik a jegybanknak, és lépnek, hogy a forint ne legyen ennél erősebb, mert az a jegybanknak veszteséges, Matolcsy azt mondta, hogy márpedig a jegybanknak "nincs és nem is lehet eredménycélja", és "bőségesen van lehetőség arra, hogy egy esetleges hiányt fedezzen." (Világgazdaság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt