Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást

külföld
2016 november 09., 06:40
comments 1092
Trump rajongói ünnepelnek a jelölt New York-i főhadiszállásán. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
photo_camera Trump rajongói ünnepelnek a jelölt New York-i főhadiszállásán. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Floridai és pennsylvaniai győzelmével Donald Trump többséget szerzett az elektori kollégiumban, ezzel megnyerte az amerikai elnökválasztást. Az ne zavarjon össze senkit, hogy ezzel Trumpnak még csak 264 elektori szavazata van, percek kérdése, hogy nyerjen még 11-et Arizonában, amivel már gyakorlatban is bebiztosítja a győzelmet, amit már nem lehet elvenni tőle.

Nem így indult az este. Az első, még bőven az urnazárás előtt készített exit poll Clinton győzelmét vetítette előre, és a részadatok - a kisebbségi szavazók részvételi hajlandósága, Clinton támogatottsága a felsőfokú végzettségűek között - mind a demokrata jelölt számára voltak biztatóak.

Az első eredmények alapján se volt még okuk aggódni a demokratáknak, aztán Floridában Trump váratlanul jó számokat kezdett hozni. Voltak megyék, ahol még egyetlen republikánus jelöltre se szavaztak annyian, mint most Trumpra. Ez alapján már sejteni lehetett, hogy a közvélemény-kutatások általában is alul becsülhették a korábbi választásokon kevésbé aktív, iskolázatlan fehér választók részvételi hajlandóságát. Már ezt sejtette, hogy két nagyon fontos északkeleti államban, Michiganben és Pennsylvaniában is gondjai adódhatnak Clintonnak.

Adódtak is. Már az első adatok nagyon aggasztóak lehettek a demokratáknak, Wayne megyében, ahol Detroit is van, Clinton csak 10-12 százalékponttal vezetett, miközben négy éve Barack Obama 73:27 arányban nyert itt Mitt Romney ellen. Ahogy az is aggasztó volt, hogy Clinton 50 százalékos feldolgozottságnál csak 4 százalékponttal vezetett, pedig ebben az államban hagyományosan a demokrata körzetekből futnak be hamarabb az eredmények. Amikor pedig eldőlt, hogy Floridában Trump nyer, már tudni lehetett, hogy Michigan és Pennsylvania megszerzése nélkül Clinton nem nyerhet.

Nem is nyert, Trump győzelme Floridában és Pennsylvaniában eldöntötte a választást. Így az, hogy még a szintén viszonylag stabilan Clintonnak jósolt Wisconsinban is nyerésre áll - ami az állam demográfiai sajátosságai és a hasonló demográfiájú államok eredményei alapján igazából nem is annyira meglepő - már nem osztott-szorzott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.