Kíváncsi vagy, mi változott az elmúlt öt évben Magyarország alkotmányában? Most megnézheted a GitHubon!

tudomány
2016 november 10., 08:01
comments 151

A GitHub a programozók körében népszerű szoftververzió-követő rendszer, de Gerner Péter informatikai szakembernek jobb ötlete támadt:

felpakolta a GitHubra a magyar alaptörvény összes módosítását,

így egyszerűen áttekinthető, mikor mi változott az alkotmányban, ami különösen annak fényében érdekes, hogy a fideszes parlamenti többség 2011 óta összesen hatszor módosította az alaptörvény szövegét - igaz, a hetedik, Orbán Viktor által benyújtott, a menekültkvótákra vonatkozó módosító javaslat sajnos pont nem szerezte meg a kétharmados többséget, így elbukott.

Ami meglepő: az alkotmánymódosítások követése hatalmas siker lett a GitHubon.

„Elképedve nézem, hogy a poszt hasított a Facebook-on, és megnéztem a GitHub Trending-et, és ott top10-ben volt szerdán a magyar alaptörvényes repository, és most is még a listán van" - írja Gerner.

„Annyit tud a dolog, hogy szépen lehet látni, hogy az egyes Alaptörvény módosítások mit tettek hozzá a szöveghez, vagy mit vettek pontosan ki belőle. Nem nagy varázslat, minden fejlesztő így tartja nyilván a saját kódjait, és így követi az általa használt, de más által írt kódokat. Ami meglepő volt, hogy az Alaptörvényre is volt érdeklődés, és működik szépen."

A híres negyedik alkotmánymódosításban eszközölt változások például:


Vagy az első három módosítás eredménye:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.