Nem lehet a Rubik-kocka formája európai uniós védjegy

külföld
2016 november 10., 22:58
comments 193

A német Simba Toys még 2006-ban támadta meg a Rubik-kockára a brit Seven Towns által bejegyzett védjegyet azzal az indokkal, hogy

a kocka - miután elforgatható - olyan műszaki megoldást tartalmaz, ami miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, védjegyként pedig nem.

A kérelmet elutasították, ezért a német cég bírósághoz fordult, ami csütörtökön hozott másodfokú ítéletet. A luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága kimondta, hogy meg kellett volna tagadni korábban a védjegy lajtsromozását. Az ítéletben a főtanácsnok emlékeztetett arra, hogy

a hatályos uniós rendelkezés értemében el kell kerülni, hogy a védjegyoltalom valamely vállalkozás számára monopóliumot nyújtson műszaki megoldásokra vagy az áru használati jellemzőire nézve.

A bíróság döntése után az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának új határozatot kell hoznia Rubik-kockát érintő szabadalomról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.