Nem lehet a Rubik-kocka formája európai uniós védjegy

2016 november 10., csütörtök 22:58
195

A német Simba Toys még 2006-ban támadta meg a Rubik-kockára a brit Seven Towns által bejegyzett védjegyet azzal az indokkal, hogy

a kocka - miután elforgatható - olyan műszaki megoldást tartalmaz, ami miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, védjegyként pedig nem.

A kérelmet elutasították, ezért a német cég bírósághoz fordult, ami csütörtökön hozott másodfokú ítéletet. A luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága kimondta, hogy meg kellett volna tagadni korábban a védjegy lajtsromozását. Az ítéletben a főtanácsnok emlékeztetett arra, hogy

a hatályos uniós rendelkezés értemében el kell kerülni, hogy a védjegyoltalom valamely vállalkozás számára monopóliumot nyújtson műszaki megoldásokra vagy az áru használati jellemzőire nézve.

A bíróság döntése után az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának új határozatot kell hoznia Rubik-kockát érintő szabadalomról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt