A Financial Times főszerkesztője üzeni: Trump nem egy Orbán vagy Putyin

külföld
2016 november 11., 14:18
comments 347

Ahogy az amerikai sajtóban mindenki, úgy a legbefolyásosabb gazdasági lap, a Financial Times főszerkesztője, Lionel Barber is összeszedte a legfontosabb tanulságokat az amerikai választásokból. Barber hét pontban foglalta össze meglátásait, a hatodik pedig úgy szólt, hogy túlzás volna azt gondolni, hogy Trump győzelme az illiberális demokrácia amerikai kezdetét jelentené.

„Trump nem Vlagyimir Putyin vagy Orbán Viktor, az USA pedig nem Oroszország vagy Magyarország”

– írja Barber, aki szerint Trump hatalmát korlátozni fogják a fékek és ellensúlyok valamint a hatalmi ágak elválasztása. Az amerikai elnök kezében ugyan komoly végrehajtó hatalom összpontosul, de az Egyesült Államoknak erős intézményrendszere van, ami erős korlátot jelent.

Ezen kívül Barbernek még hat észrevétele volt:

  • A kulturális és identitáspolitikák jelentik most a közös fenyegtést a jelenlegi világunk stabilitására.

Trump éppen a középosztály és a munkásosztály egy rég elmúlt Amerika felé élő kulturális nosztalgiáját ismerte fel, és használta ki, valamint remekül épített az elitek által képviselt politikai korrektséggel szembeni dühre.

  • A globalizmusellenes mozgalom egyre csak nő.

Ez látszik abból is, hogy Trump szabadkereskedelem-ellenes retorikájával Clinton sem mert semmit szembeállítani. Sőt, az elit és a média sem volt képes megmutatni, hogy milyen szerepe volt mindennek a világháború utáni világrendben, ami lehetővé tette az eddigi növekedést.

  • A Trump és Reagan közötti párhuzamok túlzásba esnek.

Erről mi is írtunk ma.

  • Nagy kérdés, mi lesz Trump külpolitikájával.

Félő, hogy Trump a szövetségépítés és hosszútávú tervezés helyett a rövidtávú alkuk felé fog elmenni, ez pedig komoly aggodalmat jelent Európában és Ázsiában is. Komoly félelem még, hogy felmondja az Iránnal kötött atomalkut is.

  • A Demokraták rettenetes állapotban vannak.

Ezt nem is nagyon kell kibontani, miután minden szinten vereséget szenvedtek. Az még érdekes, hogy Barber szerint Bernie Sanders jelöltsége többet árthatott Clinton kampányának, mint amennyit ebből idáig felfogtak.

  • Trump két politikai dinasztiát, a Bush és a Clinton családot is legyűrte, és lehet, hogy felrobbantja egész Washingtont.

Most az a nagy kérdés, hogy képes lesz-e építeni. Másfél év alatt átírta a kampányolás eddig érvényes szabályait, de a kormányzás az eddiginél sokkal súlyosabb döntéseket követel majd meg tőle, és folyamatosan együtt kell dolgoznia a republikánus többségű kongresszussal valamint a szenátussal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.