Könyörgök, ne hasonlítgassuk Donald Trumpot Ronald Reaganhez

történelem
2016 november 11., 07:56
comments 288
Ronald Reagan 1982-ben, elnöksége második évében. Reagan hosszú politikai karrier után jutott fel a csúcsra, Kaliforniában már 1966-ban kormányzóvá választották.
photo_camera Ronald Reagan 1982-ben, elnöksége második évében. Reagan hosszú politikai karrier után jutott fel a csúcsra, Kaliforniában már 1966-ban kormányzóvá választották.

Most, hogy egy korábban semmilyen választott tisztséget be nem töltött politikai új embert választottak az Egyesült Államok elnökévé, sokak kényszeresen Ronald Reagannel próbálnak párhuzamot hozni, állítván, hogy

Reagan is hasonlóan tapasztalatlan volt, és lám, mégis milyen jó elnök lett belőle.

Azt hagyjuk, hogy az utóbbi állítás mennyire igaz - én amúgy hajlok rá, hogy igaz, de engem hagyjunk is, én Richard Nixonban is képes vagyok meglátni a jót (is). Az állítás első fele viszont

tökéletesen figyelmen kívül hagyja a történelmi tényeket.

Ronald Reagan nem filmszínészként lett elnök, színészi karrierje a hatvanas évek közepén, elnökké választása előtt 13 évvel véget ért. Politikai karrierje pedig már ezelőtt elkezdődött, a hatvanas évek elején már több konzervatív ügy arca és szóvivője, 1964-től pedig már a republikánus párt egyik fő szószólója volt, hogy aztán

1966-ban Kalifornia kormányzójává válasszák.

Kalifornia már ekkor az Egyesült Államok legnépesebb állama, igazi ugródeszka volt. Annyira fontos állam, hogy Richard Nixon - aki 1966-ban nem mert szembeszállni vele a kormányzóságért folyó versenyben - 1968-ban komoly riválisként tekintett rá az elnökjelöltségért folyó küzdelemben, és 1972-ben is azért tett engedményeket a republikánusok konzervatív szárnyának, mert tartott egy reagani forradalomtól az elnökjelölő gyűlésen.

Ez a forradalom aztán 1976-ban valóban is kirobbant, Reagan kis híján legyőzte a jelöltségért folyó harcban a Nixon lemondása után éppen regnáló Gerald Ford elnököt, aki csak 117 szavazattal győzte le kihívóját a republikánus jelölőgyűlésen. Vagyis 1980-ban, amikor végül jelöltté, majd elnökké választották, Reagan igazi veteránnak számított, több mint két évtizedes tapasztalattal és kiépült, stabil pártbeli bázissal. Semmi alapja nincs őt Donald Trumphoz hasonlítani, legalábbis ebből a szempontból biztosan.

Ha valakit érdekel Ronald Reagan élete és az amerikai politika 1963-1981 közötti időszaka, annak nagyon meleg szívvel ajánlom az utóbbi évtized egyik legjobb amerikai történészi munkáját, Rick Perlstein trilógiáját,

  • a Barry Goldwater jelöltségéről és történelminek tűnő vereségéről szóló Before the Stormot;
  • a Johnson elsöprő győzelme utáni konzervatív fordulatról és Nixon felemelkedéséről szóló Nixonlandet;
  • és végül a Ronald Reagan felemelkedését feldolgozó The Invisible Bridge-t.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.